Društvo

Bolesnih ima – potvrde da je to grip nema!

Na Infektivnoj klinici KC Niš povećan je broj pacijenata sa respiratornim infekcijama. “Broj jeste povećan ali je uobičajan za ovo doba godine. Mnogo manje pacijenata imamo trenutno na klinici nego prošle godine u isto vreme”, rekao je za Niške Vesti Žarko Ranković direktor Infektivne klinike. On dodaje da je od početka godne bilo slučajeva gripa ali da zvaničnu informaciju o tome treba da da Institut za javno zdravlje Niš. Institut je trenutno nem!

Redakcija Niških Vesti pokušavala je čitavog dana da dobije i zvaničnu potvrdu o tome da li u Nišu ima obolelih od gripa, a da je to i laboratoriski dokazano. Sekretarica VD direktora Instituta Miodraga Stojanovića, uredno je zapisala pitanje i broj redakcije ali smo za odgovor ostali uskraćeni. Nije pomoglo ni pozivanje fiksnog broja još nekoliko puta kao i slanje sms-poruka sa pitanjem a ni pozivanje drugih doktora Instituta na njihove mobilne telefone. Stiče se utisak da u Institutu ovaj odgovor nemaju.

U niškom Domu zdravlja lekari su zadovoljni odzivom Nišlija na ovogodišnju vakcinaciju. Ono što je primetno jeste povećan broj pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu.

“U Domu zdravlja Niš, vakcinisamo je više od 5400 Nišlija. Dom zdravlja dobio je 5000 + 700 doza vakcina, ostalo je manje od trista“, potvrdila je nedavno za Niške Vesti Nevena Simović, PR niškog Doma zdravlja.

Dve osobe u Srbiji su preminule od gripa, izjavio je juče direktor Institua za javno zdravlje “Batut” Dragan Ilić, navodeći da su to bili hronični bolesnici, odnosno da su bolovali i od neke druge bolesti.

Veći broj obolelih od gripa očekuju se krajem ovog meseca i početkom marta.

Broj obolelih od gripa se u Srbiji značajno povećava, od pocetka evidencije više od 60.000 obolelih imalo je infekcije slicne gripu, a 60 ljudi ima virus gripa, potvrdio je Dragan Ilić direktor Institua za javno zdravlje “Batut”.

On je upozorio građane da smanje obim poseta bolnicama i dužinu boravka kod najdražih u ovom periodu.

Česte promene temperature, utiču i na zdravstvene prilike. Povratak u škole povećava rizik od infekcija i gripa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com