Politika

SNS: Dan za zdravlje

Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice Povodom Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice Savet za zdravstvo Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Nišu organizovao je tribinu, koja je imala za cilj podizanja nivoa zdravstvene kulture žena i preventivno delovanje protiv ove opake bolesti.

„Svaki dan u Srbiji jedna žena, majka ili sestra umre od ove opake bolesti. Preventiva je prvi korak ka zaustavljanju ovog poražavajućeg trenda, jer se rak grlića materice može sprečiti. Slogan ovogodišnje kampanje je „Dan za zdravlje“. Jednom godišnje možemo i moramo posetiti ginekologa“, poručuje Ljubica Mrdaković Todorović, koordinator Saveta za zdravstvo.

tribinasns3

Srbija je po broju obolelih od raka grlića materice na četvrtom mestu u Evropi, a po stopi umiranja na drugom mestu odmah iza Rumunije.

tribinasns

„Činjenica je da sve više mladih žena i devojaka ima problema sa ovom opakom bolešću, a prema statističkim podacima Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut čak 1.400 njih godišnje oboli. Na žalost, čak četvrtina izgubi bitku sa karcinomom. Zato je neophodno stalno podizati svest i redovnim kontrolama preventivno delovati“, rekao je Milan Stanojković, koordinator GO SNS Niš.

tribinasns4

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com