Društvo

Prosvetari zakazali štarjk upozorenja

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika najavili su štrajk upozorenja za 25. februar i zatražili da im se plata poveća za četiri odsto u aprilu i još četiri odsto u oktobru. Zorica Kitanović, predsednica gradskog odbora Samostalnog sindikata obrazovanja potvrdila je za Niške Vesti da će obustave nastave biti i u Nišu, ona očekuje da će 80% škola podržati štrajk.

Štrajk upozorenja podrazumeva da se u školama neće održati prvi čas u prepodnevnoj i prvi čas u popodnevnoj nastavi.

Na juče održanoj Svetosavskoj tribini u Beogradu prosveteri su se složili da je Nacrt zakona o platama u javnom sektoru za njih neprihvatljiv, potvrđuje Kitanović.

“Taj zakon predviđa nekih 12 platnih razreda, nacrt ne predviđa napredovanje koje je do sad bilo automatizovano, zanemaruje se minuli rad i odeljensko starešinstvo. Spominje se i 7 drugih povezanih zakona što komplikuje čitavu situaciju,” tvrdi predsednica gradskog odbora Samostalnog sindikata obrazovanja.

hqdefaultPredstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika, “Nezavisnosti”, Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije zatražili su i jednokratnu isplatu nagrada u visini od 5.000 dinara, koja bi trebalo da bude isplaćena do 15. februara.

“Prosečna plata u prosveti je 37 000 dinara, a pre dva dana je saopšten podatak da je prosečna plata u Srbiji 51.485 dinara, mi zato tražimo korekciju koeficijenata. Za ovo povećanje potrebno je budžet za naše plate povećati čak 30%,” kaže Kitanović za Niške Vesti.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović kaže da će posle štrajka upozorenja 25. februara, odlučiti da li će preći u neki drugi vid štrajka.

Sindikati prosvete najavili su da će uputiti rezoluciju ministru prosvete Srđanu Verbiću sa zahtevom da hitno odobri formiranje nezavisne komisije koja će utvrditi zašto raspodela tehnoloških viškova u prosveti nije do kraja sprovedena. Ta komisija bi trebala da istraži i primanja radnika koje su zaposlili direktori i druge nepravilnosti po školama. Traži se i utvrđivanje odgovornosti rukovodilaca školskih uprava u Srbiji, inspekcija i direktora škola, a povodom sprovođenja zakona i Posebnog kolektivnog ugovora.

Predstavnici četiri reprezentativna zatražili su da ih primi na razgovor premijer Srbije Aleksandar Vučić.

U Srbiji radi ukupno 150.000 ljudi u prosveti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com