Društvo

PREMIJERA: Dokumentarni film “Stazama slavnih predaka” (VIDEO)

Dokumentarni film “Stazama slavnih predaka” biće prikazan u četvrtak 28. januara u maloj sali Doma Vojske Srbije. Nakon projekcije koja je zakazana u 19 sati biće organizovana i izložba fotografija sa ovog marša.

Jedan od učesnika ekspedicije poziva na ovo druženje,

Dragi prijatelji, svi vi koji ste bili uz nas i koji ste nam davali podršku, planinari, poštovaoci naše slavne istorije i svi vi ostali koji niste zaboravili naše slavne pretke i njihovu nesebičnu žrtvu, pozivamo vas na promociju filma i izložbu fotografija sa našeg marša-hodočašća “Stazama slavnih predaka”, organizovanog u čast stogodišnjice “Albanske golgote”, u četvrtak, 28.januara u maloj sali Doma vojske od 19 sati. Biće nam drago da sa vama podelimo utiske sa marša i još jednom se svi zajedno podsetimo tog veličanstvenog događaja,” rekao je Milan Lapčević vođa ekspedicije.

12360366 1184397761588242 8696703180897911432 n

 Podsetimo se kako je bilo:

Pre jednog veka slavna Srpska vojska je prošla kroz jedan od najtežih perioda u svojoj istoriji, Albansku golgotu. Tokom povlačenja, po zvaničnom izveštaju ministra vojske Kraljevine Srbije, do dolaska na Krf nastradalo je više od 243 000 vojnika. Pomen stradalima za slobodu Srbije biće dat tek 18 aprila ove godine kada je poslednji srpski vojnik uspeo da se dokopa ostrva Krf.

Tri ekspedicije planinara i novinara odale su počast stradalim junacima i oslobodiocima Srbije, lane. Oni su pešice, posle tačno 100 godina, prošli stazama slavnih predaka. Išli su razliočitim pravcima, baš onako kako su se i pre 100 godina povlačile 3 srpske armije.

Devetočlana ekipa iz Niša posle uspešno završenog marša „Stazama slavnih predaka“ seća se teških trenutaka na ovom putu. Oni su se kretali pešice od Pećke patrijaršije preko Crne Gore, Skadra do Krfa i ostrva Vido, istom stazom kojom se srpska vojska povlačila preko Albanije pre tačno 100 godina. Put je bio dugačak 240 prepešačenih kilometara a trajao sedam dana.

Ekspediciju, koja se kretala putevima povlačenja srpske vojske iz domovine u Prvom svetskom ratu, pre tačno jednog veka organizovali su Udruženje „Srpska staza“, kolo „Srpskih sestara“, Društvo za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova i Komanda kopnene Vojske Srbije.

Proslavljeni niški novinar Dragan Žika Stojanović, pratio je ovu ekspediciju prva tri dana, tako je i nastala jedna od ovih reportaža koja opisuje drugi dan ekspedicije.

http://www.youtube.com/watch?v=qEDnz_t8LsI

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com