Društvo

Simović: Ko iskreno i strasno voli istinu, slobodu i otadžbinu – slobodan je i neustrašiv kao Bog

Milosav Simović, komandant Kopnene vojske Srbije, general koga Vojska poštuje a narod voli. Od pre nedelju dana i jedan od dobitnika najvećeg priznanja Grada Nagrade „11. januar”. Skroman i odmeren, junak međ vojnicima, gospodin međ civilima. Nišlijama sinonim za pojam “Vojska”.

Briljantnu vojničku karijeru, počeo je kao potporučnik 1988. u Nišu, a nastavio u Pirotu. Od 1997. do 2013. službovao je u Bujanovcu i Vranju. Završio je sve vojne škole s odličnim uspehom, a Generalštabno usavršavanje sa čistom desetkom.

Ima veliko iskustvo na terenu, u ratu i oružanim sukobima. Bio je i ranjen, posle sedam operacija vratio se trupi. Odlikovan je Ordenom za hrabrost 1999. godine. Sa 34 godine postao je najmlađi pukovnik VJ, a sa 41 godinom, najmlađi general Vojske Srbije.

DSCN3291 2

Prvi je počasni građanin opštine Leposavić, a novine „Vranjske” su ga nekoliko puta proglasile ličnošću godine. Grupa građana Vranja, dve godine posle njegovog odlaska u Niš, pokrenula je inicijativu da Vranje usvoji nagradu Počasnog građanina i da njen prvi nosilac bude upravo general Milosav Simović.

General Milosav Simović je prvi u Vojsci Srbije organizovao akciju „Lekar na selu” i akciju „Otvoreni dan” sa više od 7000 posetilaca.

Ličnim primerom i autoritetom, poštovanjem prema vojnim penzionerima, rukovodstvu grada i svim građanima Niša, stekao je simpatije kod Nišlija i doprineo većem ugledu Vojske Srbije.

Inicijator je izgradnje spomenika poginulima, obeležavanja slave 78. motorizovane brigade i vraćanja tradicije vranjskog Prvog pešadijskog puka. Članovi Udruženja vojnih penzionera iz Vranja ne zaboravljaju da je pre nekoliko godina, kada su sva udruženja u Srbiji morala da napuste prostorije domova vojske, brigadni general Simović njih zadržao.MJV 0539 3

Nisu ga zaboravili u Trgovištu, Surdulici i Vladičinom Hanu, a Srbi i Albanci u Bujanovcu i Preševu ne zaboravljaju njegove zasluge za mir u Kopnenoj zoni bezbednosti. Udruženja oslobodilačkih ratova u Vranju i Nišu smatraju ga iskrenim prijateljem. Formirao je fudbalski klub „Nebeski anđeli”, plesnu grupu „Tamo daleko” i bend „Vojna tajna”. U vojsci ga poštuju zbog časti i dostojanstva.

Prošle godine je povratio oficirski bal u garnizonu Niš. Do sada jedinstvenom akcijom u Nišu, pojavljivanjem vojnika i starešina na sedam lokacija u gradu i druženjem sa građanima, približio je vojsku narodu i zbližio građane Niša i pripadnike Kopnene vojske na čijem je čelu godinu dana.

Inicijator je izgradnje Spomen sobe u kojoj će biti imena i prezimena svih poginulih Nišlija u svim ratovima od srpsko turskih do NATO agresije i Kopnene zone bezbednosti i istorijat Niša. Organizovao je unutrašnje i spoljašnje uređenje dve kulturno-istorijski značajne zgrade u gradu Nišu, zgrade Doma vojske i komande Kopnene vojske.

Sa direktorima osnovnih i srednjih škola pokrenuo je akciju odlaska viših oficira u svaku školu u koju se upravo realizuju predavanja o Vojsci, uslovima prijema u vojne škole i vojnu službu. Uspostavio je odličnu saradnju sa rukovodstvom grada, gradskim opštinama, Policijskom upravom Niš, udruženjima za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova i drugim organizacijama.

Na obeležavanju Dana Kopnene vojske i Dana pešadije 16. novembra citirao je Živojina Mišića i petra Kočića: Život je teška borba. Ko sme taj može. Ko ne zna za strah taj ide napred. Ko iskreno i strasno voli istinu, slobodu i otadžbinu – slobodan je i neustrašiv kao Bog,” rekao je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com