Društvo

Obeležavanje Dana Vojske Srbije u Nišu

Pripadnici Vojske Srbije obeležili su 23. april – Dan Vojske Srbije, prigodnim svečanostima u svim garnizonima i garnizonskim mestima Vojske Srbije.

Na svečanom skupu pripadnika Komande Kopnene vojske održanom u Domu vojske – Niš, u prisustvu komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića, pročitane su čestitke predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Miloša Vučevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i dodeljene su nagrade i pohvale povodom Dana vojske.

Komandant Kopnene vojske čestitao je praznik – Dan Vojske Srbije svim pripadnicima Kopnene vojske i obratio se pripadnicima Komande Kopnene vojske: „Danas slavimo Dan Vojske Srbije, u znak sećanja na Takovo, Cveti i 23. april 1815. godine, kada je knez Miloš Obrenović podigao Drugi srpski ustanak. To je bio početak samostalnosti Srbije i stvaranje organizacijske strukture Srbske vojske. Kopnena vojska je uspešno izvršila sve postavljene zadatke u proteklom periodu. Svima vama na tome čestitam. Starešinski, ljudski i bratski, hvala svim vojnicima, podoficirima, oficirima i civilnim licima Kopnene vojske, komandantima brigada, bataljona, diviziona i odreda, komandirima četa – baterija, vodova i odeljenja, jer niko nije rekao ,neću’ i ,ne mogu’, kada smo prošle godine dobili naređenje da budemo deo preventivno razmeštenih snaga i spremni da branimo naš narod”, kazao je general Simović.

„U ime svih oficira podoficira, vojnika i civilnih lica Kopnene vojske, želim: da prestanu svi ratovi, i oružani sukobi u svetu, da vlada mir na Balkanu u Evropi i svetu, da mir, tolerancija, razumevanje i uvažavanje caruju kod svih ljudi, od Dragaša do Horgoša i od Loznice do Negotina. Da svi građani Srbije imaju veći i bolji životni standard i da svi doprinose ekonomskom napretku, a ne svađama, mržnji i podelama.”, rekao je komandant tokom obraćanja.

Na kraju je poručio: „Narod koji je drugim narodima praštao i pomagao, nije osuđen na propast. Naprotiv, Bog je uz njega i kad tad, podariće mu ono što mu prirodno pripada, jer je zbog praštanja, pomirenja i pomaganja, nebeski, ili ima makar nečeg nebeskog u njemu, a to znači večnog neprolaznog i nepobedivog. Mi, vojnici i starešine Kopnene vojske poklanjamo pažnju negovanju tradicija, ali veoma stidljivo u odnosu na vojnike zemalja sa kojima sarađujemo. Nadam se, verujem i siguran sam, da ćemo uz podršku državnog i vojnog rukovodstva, u koju ne sumnjam, očuvati nacionalno – narodno –građanski identitet u eri globalizacije, sa željom, da u modernom svetu budemo svoji na svome. Vaš rad od Dana Vojske Srbije do Dana Vojske Srbije ocenjujem ocenom VRLO DOBRO. ŽIVELA SRBIJA! ŽIVELA SRBSKA VOJSKA!”

U sklopu obeležavanja Dana Vojske Srbije, Vojni orkestar – Niš, pod dirigentskom palicom majora Dejana Đorđevića, izveo je promenadni koncert, od Trga Kralja Milana i Obrenovićeve ulice, do Trga Kralja Aleksandra Ujedinitelja. Vojni orkestar – Niš je kao nebrojeno puta do sada, za široki auditorijum prolaznika i posmatrača sa terasa, balkona, iz autobusa i kafića, izveo kompozicije „Marš na Drinu”, „Kraljeva garda”, „Miloš Veliki”, „Vojvoda Stepa Stepanović”, „Aleksandar Prvi”, „Milan Obrenović” i „Moja domovina”.

Povodom Dana Vojske Srbije, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije organizovalo je Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Granit 2023” na Aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, Orkestar Garde Vojske Srbije izveo je Promenandni koncert ulicama Beograda, a na Kalemegdanu je ispaljeno 10 počasnih plotuna iz 6 artiljerijskih oruđa.

U Sabornom hramu Svete Trojice u Nišu, Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Porfirije dodelio je Orden Svetog kralja Milutina Kopnenoj vojsci, koja je uzela učešće u izradi spomenika blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Irineja. Orden je u ime pripadnika Kopnene vojske Vojske Srbije primio komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović. Dobitnik Ordena Svetog kralja Milutina je i Klub privrednika „Naissus” iz Niša, a njega je u ime Kluba primio gospodin Milan Bogdanović. Isti Orden dodeljen je i gospodinu Draganu Miloševiću – Masteru. Spomenik Patrijarhu Irineju, izrađen je na inicijativu Pravoslavne Eparhije niške na čelu sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom niškim G. Arsenijem i Kluba privrednika „Naissus” na čelu sa gospodinom Draganom Miloševićem, kojoj se pridružila Kopnena vojska Vojske Srbije na čelu sa komandantom general-poptukovnikom Milosavom Simovićem.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com