KulturaRegion

4. Vrmdža fest 2020. u nestandardnom izdanju

Internacionalni festival turističko-ekološko dokumentarnog filma Vrmdža fest 2020, koji se po tradiciji održava u julu mesecu podno Latin grada u sokobanjskom selu Vrmdža, ove godine je doživeo potpunu transfomaciju.

Uslovljen epidemiološkim prilikama festival je, posle četiri godine od osnivanja imao svoje prvo onlajn izdanje a ni nagrade neće biti uručene na standardnoj lokaciji.

Po prvi put organizator festivala je Lokalna akciona grupa „Rtanj“, na čelu sa predsednikom Slavišom Krstićem, a partneri u realizaciji su Mesna zajednica Vrmdža i umetničko udruženje Forum artistikum iz Niša. Festival se održava pod pokroviteljstvom Opštine Sokobanja.

Koncept ovogodišnjeg festivala je potpuno drugačiji od onoga šta smo imali prethodne tri godine. Festival je održan onlajn. Odluke žirija smo saopštili danas u Filmskom centru Srbije, a narednog meseca u Kinoteci dodelićemo nagrade i prikazati najbolje filmove. Najznačajnije priznanje festivala “Petar Lalović”, koje se dodeljuje za naročit doprinos podizanja ekološke svesti na filmu, biće uručeno na otvaranju EURO-IN festivala u Novom Sadu 4. decembra, a i sam dobitnik je iz Novog Sada”, kaže Slaviša Krstić direktor festivala i predsednik lokalne akcione grupe Rtanj.

Foto: Facebook Vrmdza fest

U decembru ih, kaže, očekuje izrada filma o festivalu “Vrmdža fest 2020” u produkciji LAG Rtanj čija se promocija planira pred Novu godinu putem medija i društvenih mreža.

Selektor festivala ove godine bio je Velimir Stojanović iz Udruženja „Forum Artistikum“, a predsednik stručnog žirija Dejan Dabić, filmski kritičar.

Dobitnici nagrada i priznanja na 4. Vrmdža festu:

Gran pri festival “Latin grad” dobila je Maja Novaković za film „A sad se spušta veče“ u produkciji Akademskog fimskog centra DKSG.

Nagradu za najbolji ekološki film dobio je Stefan Krasić za film „S(Z)BOGOM“ u produkciji „Prinčevi Patroni“.

Nagradu za najbolji ekološki TV film dobio je Dragan Sajić za film „Sačuvajmo Pančićevu omoriku“ u produkciji „GARDEN.RS“.

Nagradu za najbolji turistički film dobio je Ivan Mančić za film „Niš iz dva ugla“ u produkciji „Orlov let i MMD studio“

Nagradu za najbolji turistički TV film dobila je Tatjana Manojlović za film „ Rtanjski kod“  u produkciji Radio televizije Srbije.

Foto: Facebook Vrmdza fest

Nagradu za najbolji film u oblasti etno kulture života na selu, dobio je Predrag Todorović za film „ I sutra je Đurđevdan“ u produkciji TV Centra Svilajnac.

Nagradu za najbolji TV film u oblasti etno kulture života na selu, dobila je Svetlana Smiljanić za film „U snu I na javi, celo selo umetničko delo“ u produkciji Radio televizije Vojvodine.

Nagradu za najbolji scenario dobio je Slađan Stojanović za film  „Veliki petak u krstatoj džamiji“ u produkciji Radio televizije Srbije – dopisništvo iz Vranja.

Nagradu za najbolji promotivni turistički film dobio je Nebojša Ilić za film „Gročanske priče“ u produkciji Jug film Vlasotince.

Nagradu za najbolji film o istorijskom nasleđu dobio je Srboljub Petković za film „Sokograd” u produkciji „ART SOLE studio iz Sokobanje.

Foto: Facebook Vrmdza fest

Nagradu za najbolji debitantski film dobio je Kristjan Đorđević za film „Pozdrav iz Sokobanje“ (Mačka na rupi miša čeka, a mi zdravlje) u produkciji „AL PRES“ iz Aleksinca.

Specijalno priznanje za promociju prirodnih lepota Srbije dobio je Danilo Petrović za film „Kapija za molitvu“ u produkciji Ekološkog udruženja „Badem“.

Priznanje za naročit doprinos podizanja ekološke svesti na filmu “Petar Lalović”, dobio je reditelj Milan Belegišanin iz Novog Sada.

Foto: Facebook Vrmdza fest

Internacionalni festival turističko-ekološko dokumentarnog filma Vrmdža fest, pre četiri godine, osnovala je grupa entuzijasta pobornika zdrave životne sredine i umetnosti. Slaviša Krstić tada predsednik MZ Vrmdža, uz pomoć nekoliko eminentnih radnika iz oblasti umetnosti i kulture, umetničkog udruženja „Forum Artistikum“- Niš kao partnera u realizaciji projekta.

Prvi festival održan je 15. jula 2017. u selu Vrmdža, u podnožju Latin grada, pod pokroviteljstvom Opštine Sokobanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com