Ekonomija

200 preduzetničkih ideja za novi početak

Rezultati projekta za razvoj preduzetništva, koji je započeo pre dve godine je baza od oko 200 preduzetničkih ideja.

Rezultati projekta, a koga je sa 270.000 dolara donirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je i 11 sajmova preduzetništva koji su održani u 11 gradova u Srbiji.

Završna konferencija projekta "Šansa za novi početak"
Završna konferencija projekta “Šansa za novi početak”

Kako je rečeno na završnoj konferenciji projekta “Šansa za novi početak“, baza ideja za otpočinjane biznisa ima projekte čija realizacija košta od nekoliko stotina evra pa naviše.

Istaknuto je i da su sajmovi preduzetništva održani u protekla 22 meseca u Nišu, Kruševcu, Subotici, Somboru, Kragujevcu, Leskovcu, Užicu, Beogradu, Čačku, Valjevu i Novom Pazaru i da ih je posetilo više od 4.000 ljudi.

Sajmovi su obezbedili za posetioce ideje za ulaganje, predavanja i relevantne informacije o preduzetništvu.

Svi učesnici preduzetničkog sajma, pa tako i u Nišu, dobili su besplatne savete o tome šta je sve potrebno za pokretanje biznisa, kako mogu da smanje rizik, kolika su neophodna početna sredstva i kako da analiziraju tržište.

Ambasador SAD-u Srbiji Kajl Skat kazao je da je veliki broj nacionalnih i loklanih organizacija podržalo taj projekat, kako bi se podigla svest o preduzetništvu u Srbiji.

On je naglasio da su SAD, u proteklih 15 godina, preko USAID-a, uložile preko 350 miliona dolara u podsticanje ekonomskog razvoja Srbije, naglašavajući da je Americi izuzetno drago što je mogla da pomogne i da podršku razvoju održivog poslovanja u Srbiji.

“Nije lako započeti sopstveni biznis, ali Srbija ima dugu tradiciju preduzetništva i uveren sam da će u narednom periodu biti novih preduzetnika”, naglasio je Skat. 

Direktor Razvojne agencije Srbije (RAS) Željko Sertić naglasio je da je 2016. proglašena Godinom preduzetništva u Srbiji i da je za 33 programa za pokretanje biznisa u ovoj godini opredeljeno 16 milijardi dinara, od kojih je utrošeno 10 milijardi koje su javno i transparentno trošene.

Sertić je najavio da će ti program biti nastavljeni i u narednoj godini, jer se pokazalo da daju rezultate kroz veći broj novoosnovanih firmi u odnosu na one koje su zatvorene.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kazao je da se povećava broj onih koji žele da pokrenu svoj posao, precizirajući da ih je 2015. bilo 5.000, a da ih je sada 6.500. 

„Veoma nam je bilo drago da posetimo 11 gradova širom Srbije u prethodnih godinu dana i podignemo svest o preduzetništvu i nadamo se da su naši sajmovi pružili dodatnu motivaciju malim preduzetnicima da zakorače u svet biznisa“ rekla je Jelena Bulatović, izvršni direktor SAM.

Direktor agencije DNA Communications Dejan Ranđić istakao je da je uložena velika energija u projekat i zahvalio se svima koji su doprineli njegovom sprovođenju.

„Iskustva pokazuju da Srbija ima veliki potencijal za razvoj preduzetništva i ekonomski razvoj, da su građani Srbije veoma zainteresovani za preduzetništvo i da je svest o preduzetništvu u Srbiji na višem nivou nego što je to bilo pre nekoliko godina“, dodao je Ranđić.

Projekat “Šansa za novi početak” je pokrenut pre 22 meseca s ciljem da podstakne preduzetništvo i samozapošljavanje, a finansira ga USAID, uz podršku Srpske asocijacije menadžera (SAM), Agencije “DNA Communications ” i organizacije ENECA.

Sajam preduzetništva u Nišu, novembar 2015.
Sajam preduzetništva u Nišu, novembar 2015.
Besplatne informacije za sopstveni biznis u Nišu dobilo više od 300 Nišlija

Sajam preduzetništva u Nišu održan je u novembru prošle godine i bio je prvi od 11 jednodnevnih sajmova u Srbiji.

Više od 300 zainteresovanih posetilaca imalo je priliku da se upozna sa idejama za oko 200 preduzetničkih incijativa, osmišljenih na osnovu višemesečnog istraživanja i u skladu sa specifičnostima i potrebama svakog regiona u Srbiji i razvrstanih po visini investicije i delatnostima.

business-idea

Sam svoj gazda. Kako da započnete biznis sa 1000 evra?

Većina misli da je najveća prepreka u pokretanju biznisa novac, odnosno nedostatak novca, ali istraživanja koja su prethodila početku projekta „Šansa za novi početak“ pokazala su da je za pojedine oblasti potrebno svega nekoliko stotina evra.

Primera radi, u oblasti poljoprivrede, za uzgajanje ruža potrebna početna ulaganja su od 3.500 evra, za uzgajanje povrća u plasteniku od 2.000 do 4.000 evra, dok je za heljdu potrebno svega 1.000 evra početnog ulaganja.

Za uslužne delatnosti potrebno je manje novca. Tako je za usluge presvlačenja dugmadi, narezivanja ključeva ili izrada pečata potrebno početnih 1.000 evra, dok je za osnivanje agencije za čuvanje dece ili starih osoba potrebno svega par stotina evra.

Zato je savet budućim preduzetnicima da ne razmišljaju o ulaganju u delatnost za koju je potrebno najmanje novca, nego da na osnovu svojih interesovanja, znanja i okolnosti donesu najbolju odluku za sebe.

Još jedan od saveta budućim preduzetnicima je da se pre pokretanja bilo kog biznisa informišu o potražnji proizvoda koji žele da prodaju ili usluge koju žele da pružaju.

U tom smislu, važno je analizirati veličinu tržišta na kojem bi se plasirali budući proizvodi i usluge.

Trebalo bi razmišljati o pokretanju preduzetničke delatnosti koja se ne ograničava samo na jedno mesto, već može da se plasira i u širem regionu.

business_success

Kako od ideje krenuti u realizaciju?

Od ideje do realizacije obično je dugačak put. Zato je Srpska asocijacija menadžera, osim „Baze šansi“, pripremila i „Edukativni priručnik“, koji daje odgovore na pitanja svakog preduzetnika početnika.

U priručniku možete saznati kako otvoriti i registrovati firmu, šta je sve potrebno za registraciju, šta treba znati o računovodstvu, kako da prodajete svoj proizvod ili uslugu, kako da dođete do neophodnih finansijskih sredstava i slično.

Oba priručnika su dostupna na sajtu www.novipocetak.rs

logo_zaposljavanje

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com