Društvo

Sindikati prosvetnih radnika najavljuju štrajk upozorenja

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je jednodnevni štrajk zaposlenih u obrazovanju 17. novembra, a časovi će tog dana u školama, članicama prosvetnih radnika Srbije, trajati 30 minuta.

Ukoliko direktori škola ne odobre da školsko zvoni posle 30 minuta, profesori koji se nalaze u štrajku napustiće učionice posle isteka tog vremena.

U saopštenju Unije se navodi da su zahtevi članova ovog sindikata ispunjavanje odredbi Sporazuma o rešavanju spornih pitanja kojim je okončan štrajk, aprila 2015. godine, realno povećanje plata zaposlenih u prosveti 2017. godine i hitno donošenja mera protiv odgovornih koji ne preuzimaju tehnološke viškove.

„Izabrali smo 17. novembar za jednodnevni štrajk upozorenja jer će tog dana biti dve godine od početka Velikog štrajka 2014. godine, a Sporazum o okončanju štrajka su predstavnici Vlade Republike Srbije potpisali aprila 2015. godine. Članovi Unije će jednodnevnim štrajkom upozorenja podsetiti Vladu Srbije, ali i javnost da nijedna tačka Sporazuma nije ispunjena do danas“, kaže Gordana Arsić iz Unije sindikata prosvetnih radnika u Nišu.

Ona dodaje da je prošle godine, nakon šestomesečnog štrajka, Unija postigla dogovor sa državom koji su potpisali tadašnji ministar prosvete Srđan Verbić i ministarka Kori Udovički.

„Zbog neispunjenja obaveza, a mi smo svoje ispunili jer smo prekinuli štrajk i vratili se na nastavu, Unija je tužila državu jer se osećamo prevarenim. Tužbom smo iscrpili sva pravna sredstva kojima možemo da se borimo za svoja prava, pa postoji mogućnost, a to ćemo i učiniti, da se obratimo sudu za ljudska prava u Strazburu“, dodaje Gordana Arsić.

Unija traži povećanje plata od 12 odsto, umesto najavljenih šest do sedam. Obećano uvećanje zarada, kažu, samo ih vraća na nivo iz 2014., koji je jednak onome što su primali i 2010., a u međuvremenu su se troškovi života znatno povećali.

Podsetimo, za razliku od štrajka pre dve godine, kada su sva četiri reprezentativna sindikata ušla zajednički, sada su razjedinjeni. Unija je prva najavila protest, i to tako što će časovi biti skraćeni tokom celog dana u 736 škola, njihovih članica.

Za njima se oglasio i Sindikat radnika u prosveti Srbije, najavljujući najpre štrajk za ponedeljak, a potom za četvrtak, 17. novembar. Iako istog dana, metod neće biti isti.

U 600 škola, članica ovog sindikata, neće biti prvog časa u prvoj i drugoj smeni, a ostali časovi odvijaće se uobičajeno. Iz ovog sindikata najavljuju da će celodnevni štrajk biti organizovan u decembru, u danu kada Skupština Srbije bude glasala o budžetu za iduću godinu.

Preostala dva reprezentativna prosvetna sindikata: Sindikat obrazovanja Srbije i UGSPR „Nezavisnost“ još se nisu izjasnila da li će štrajkovati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com