Društvo

Sveti Nikola skratio časove u školama

Da je Sveti Nikola najrasprostranjenija slava i da se slavi, bukvalno, u svakom drugom domu, pokazalo se i u niškim školama. Pojedine profesore koji ne slave Svetog Nikolu dočekale su poluprazne učionice. U nekim školama je i od dvadesetak učenika u odeljenju, tek, njih desetak bilo na nastavi.

Direktori škola kažu da skoro svaki treći učenik na današnji dan izostaje iz škole jer njegova porodica slavi krsnu slavu. U nekim školama je i raspored časova prilagođen obeležavanju Svetog Nikole, a neki direktori su skratili časove da bi i profesori i učenici stigli na večeru kod svojih prijatelja.

Da je Sveti Nikola desetkovao đake u školi potvrdio nam je i direktor Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Nišu Nebojša Soklović.

„Danas u školi imamo duplo manje učenika, ali kako su slave najavljene pre dva do tri dana, napravljen je novi raspored časova sa zamenama za profesore koji slave“, objašnjava direktor Nebojša Sokolović. „Prilagođavanje rasporeda urađeno je tako da između časova nema praznog hoda, tako da učenici ne dođu u situaciju da imaju prva dva i poslednja dva časa, a između su slobodni. Te časove smo uzeli za nadoknadu propuštenog gradiva ili za nova predavanja koja će održati oni profesori koji ne slave”.

Direktor ETŠ „Nikola Tesla“ kaže, da od 90 nastavnika 20 odsto njih, ili dvadesetak, danas nije došlo u školu, jer su prijavili Svetog Nikolu kao krsnu slavu.

“Sratili smo i časove kako bi deca mogla na vreme da se vrate kućama is a porodicom odu kod prijatelja na večeru”, dodaje Sokolović, a časovi su zbog obeležavanja krsne slave Svetog Nikole, skraćeni i u Gimnaziji “Svetozar Marković”.

Slična je situacija i u ETŠ “Mija Stanimirović”, školi u kojoj Svetog Nikolu slavi oko dvadesetak profesora uključujući i direktora škole Aleksandra Stevanovića.

“Trećina učenika danas nije na nastavi, ali opravdano jer su na početku školske godine prijavili Svetog Nikolu za krsnu slavu. To je uobičajena procedura kako đaci ne bi zloupotrebljavali proslavu krsne slave. Ovako se tačno zna koji učenik koju slavu slavi, a po pravilu resornog ministarstva i oni kao i profesori tog dana mogu da odsustvuju sa nastave”, objašnjava direktor Aleksandar Stevanović.

Slično je i u osnovnim školama. I osnovci kao i srednjoškolci prijavljuju krsnu slavu na početku školske godine i tog dana mogu da odsustvuju sa nastave. I u pojedinim osnovnim školama su časovi skraćeni, a nastavničke kancelarije kao i učionice su poluprazne.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com