Društvo

Ministar dodelio licencu Domu za stare TREM

Dom za stare „Trem“ u Donjem Dušniku jedan je od 110 licenciranih privatnih ustanova u Srbiji za smeštaj starih lica, a sa radom počinje za desetak dana. Licencu je ovom renoviranom Domu za smeštaj odraslih i starih lica kod Gadžinog Hana, koji je ujedno i prvi starački dom u tom kraju, dodelio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Renovirani dom za smeštaj odraslih i starih lica “Trem” u Donjem Dušniku jedan je od licenciranih privatnih ustanova u Srbiji za stara lica i primer je kvalitetne usluge u oblasti socijalne zaštite. Nudi ono što drugi domovi ne mogu, a to je netaknuta priroda, uređeni sportski tereni i zdrava hrana, rečeno je prilikom ministrove posete Gadžinom Hanu.

Capture„Dom za smeštaj odraslih i starih lica „Trem“ počinje sa radom za desetak dana. Ima kapacitet od 49 osoba u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. To će biti od velikog značaja za ovaj nerazvijeni kraj, jer će Dom zaposliti 20 ljudi, stim da u narednom periodu postoji plan zapošljavanja još ljudi i širenje kapaciteta“, kaže direktorka i vlasnica Doma za stare “Trem”, Tanja Mirković.

Svaka soba je uređena po najvišim svetskim standardima uz obaveznu SOS dojavu, protiv požarni alarm kao i TV prijemnik. Pored standaradnih soba u „Tremu“ su i prostorije za druženje i dnevne aktivnosti stanara.

Firma “Turning Evropa” kupila je 2013. godine nekadašnji hotel “Trem” na licitaciji i u proteklom periodu ga je kompletno rekonstruisala i prilagodila za boravak starih osoba.

Predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević istakao je da je opština u poslednjih 30 godina izgubila polovinu svog stanovništva i da je nakon privatizacije izgubljeno 90 odsto radnih mesta.

„Ovakvi podaci govore da je svako radno mesto za opštinu Gadžin Han jako bitno i da otvaranje novog doma za stare predstavlja pokušaj da se ovaj kraj “spase od izumiranja”, rekao je Đorđević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je prilikom dodeljivanja licence za rad domu za stare “Trem” u Donjem Dušniku istakao da svako vrlo lako može da se informiše na sajtu ministarstva da li je dom legalan ili ne.

„U ilegalnim domovima za stare ugrožavaju se ljudski životi i to mora posebno da se sankcioniše kao ozbiljno krivično delo, a takođe, onaj ko svog roditelja stavi u ilegalni dom, mora da bude krivično odgovoran, kao i onaj ko ga drži. Bez licenciranja nije moguće obezbediti kvalitetnu uslugu za korisnike. Licencirani dom ima i socijalnog radnika i nije licencirani dom samo gde će vas nahraniti i staviti da spavate, nego će voditi računa i o vašim potrebama kao ljudskog bića, psihološkim potrebama, moći ćete da živite pristojno, onako kako zaslužujete”, naglasio je ministar Vulin.

Od 22. maja 2013, kada je započet proces licenciranja u našoj zemlji, izdato je 11 licenci za državne domove, 110 licenci za domove za stare u privatnom vlasništvu, među kojima je i „Trem“ i još 83 licence za neke druge usluge socijalne zaštite.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com