Sport

Novina: Bez licenciranog zvanja Sportski učitelj nije moguć rad u klubovima sa decom mlađih kategorija

Stručno usavršavanje kadrova u sportu

Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu i ove godine može se steći sertifikat za sportsko zanimanje i zvanje Sportski operativni trener.

Na programe stručnog osposobljavanja i usavršavanja za Sportskog operativnog trenera, mogu biti upisana lica koja imaju status polaznika, sa prethodno stečenim najmanje srednjim obrazovanjem (u trogodišnjem ili četvorogodišnjem trajanju), koja zadovolje proveru tehničko – taktičkog znanja u konkretnom sportu u kome se polaznik usavršava, i prilože lekarsko uverenje o opštoj zdravstvenoj sposobnosti.

Prof. dr Dragan Nejić, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

„Novina je to, da je Ministarstvo omladine i sporta odredilo posebne uslove, na osnovu kojih bez završene obuke i stečene licence na jednoj vosokošlskoj ustanovi kao što je niški Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, neće biti moguć trenerski, instruktorski ili menadžerski rad u nekm klubu i sl, posebno ne sa decom“, kaže prof. dr Dragan Nejić, (Odbojka i Odbojka na pesku), inače šef ovogodišnjeg programa.

Fakultet je 24.09. ove godine raspisao Кonkurs na osnovu rešenja nadležnog ministarstva, a na osnovu kojeg FSFV u Nišu može da edukuje polaznike iz oblasti Usavrašavanje kadrova u sportu i rekreaciji, praktično njihova obuka i sticanje diplome. Ranije se to zvalo Viša trenerska, ali danas je taj naziv izmenjen s razlogom, jer postoji više zvanja, kao što su operativni trener, demonstrator, instruktor, voditelj, novinar i „najveće zvanje“ sportski učitelj sa dodatnih 360 časova što je praktično kao fakultetska nastava, ali bez toga zvanja nije moguć rad u klubovima sa decom mlađih kategorija, odnosno po novom zakonu bez licence Sportskog učitelja neće moći da rade sa decom.
Polaznici edukacije su praktično izjednačeni sa redovnim studentima, polažu prijemni, imaju svoj fond časova, raspored, predavače.

Foto: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

Obuka je zamišljena u dva semestra, prvi-zimski je krenuo sada i trajaće do 15. januara 2022. U prvom semestru je prediđeno da polaznici završe opšte predmete, kao što su Zakonski osnovi sporta, i to je novina, posebno potrebna budućim sportskim menadžerima ili direktorima. Nako toga sledi grupa mediinskih predmeta sa velikim brojem časova. Imamo još jednu novinu a to je predmet Prva pomoć, a to smatramo vrlo bitno. Кlasični studenti imaju širok spektar medicinski predmeta i oni na taj nači stiču znanje iz prve pomoći, dok polaznici obuke koji dolaze iz drugih oblasti, sada se po prvi put susreću sa ovim predmetom.

Foto: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

Treća gupa predmeta je iz društveno-humnističkih oblasti, pedagogija, socijologija, psihologija koja je sada zastuopljena sa mnogo većim fondom časova. Tu se završava taj, opšti prvi deo obuke, objašnjavaju.

Drugi semestar je isključivo stručan, vezano za sport kojim se polaznik bavi, košarka, rukomet, odbojka…. Polaznici se sa svojim mentorom stručno usavršavaju, takođe sa velikim brojem časova, za razliku od ranije.

Кompletna obuka je uz instrukcije ministarstva podignuta na mnogo viši nivo. Oni koji nemaju završnu ovu školu, a žele da se registruju kao pravno lice, direktor ili sekretar kluba, to više veće moći, neće moći ni PIB, pravo na potpis da dobiju, ako nemaju sertifikat, odnosno licencu.

“Ja sam jako zadovoljan što su uslovi promenjeni, što je sve podignuto na jedan mnogo viši nivo, što omogućava još kvalitetni i bezbedniji rad u sportu, posebno kada se radi o deci i mladima”, istakao je zadovoljno prof. Dr Dragan Nejić.

Svi potrebni podaci mogu se naći na zvaničnom sajtu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com