Društvo

Ala si divno, oj sinje more!

Sve više Srba odlučuje se za odmor u Grčkoj van sezone, a razlog su pre svega niže cene turističkih aranžmana i vanpansionskih usluga. Ovo je izuzetan termin i za sve zaljubljenike u more, jer nema letnjih gužvi i uživanje u moru je potpuno. Evo kako izgleda odmor na Halkidikiju krajem septembra i početkom oktobra.

U odnosu na juli i avgust na Halkidikiju, zapravo prvom “prstu” Kasandri, promenilo se dosta toga. Plaže su praznije, a lokali i pansioni su većinom zatvoreni ili se nalaze pred zatvaranjem. Većina apratmana prestaje sa radom 1. oktobra, pa je manje autobusa i vozila sa sprskim tablicama. To govori da je zima blizu, ali ima i svojih prednosti.

Na polupraznim plažama je lako naći mesto za peškir, a većina ležaljki su na usluzi turistima “free of charge”, što bi rekli Englezi, besplatni za korišćenje.

24. septembra je temepratura mora bila 24 stepena, što je bilo više u odnosu na temepraturu vazduha koja je iznosila 21 stepen. Do prvog oktobra temepratura mora spustila se za jedan stepen, mahom zbog hladnijih noći i vetra koji je uzburkavao more, ali to nije bila drastična promena.more 1

Prvog oktobra, kada je temperatura vazduha bila 29 stepeni, more sa 23 stepena bilo je izuzetno prijatno za plivanje.

CENE

VOCE

Cene girosa su u odnosu na letnje mesece pale za 50 centi. U Haniotiju, na primer, moguće je pojesti ovaj grčki specijalitet za 2 evra, u Pefkohoriju su cene od 2,20 do 2,70.

Isto važi i za espreso u kafićima, koji se može popiti za 1 do 1,5 evro, za razliku od cene u punoj sezoni koja je iznosila od 2,5 do 3, 5 evra.

Pošto je kraj sezone, u svim radnjama na Kasandri su totalne rasprodaje letnje garderobe. Živopisne haljine za plažu koje su u sezoni koštale 15, sada su 5 evra, a kupaćih kostima ima po ceni od 7 do 15 evra. Majice, šorcevi, marame i peškiri koštaju od 3 do 5 evra, pa je septembarski odmor dobra prilika da se kupi sve što nedostaje za sledeću sezonu.

Kožne jakne, manatili i bunde (mexa) su takođe na rasprodaji, a cene su za 50 do 70 procenata niže nego u jeku sezone. Tako se može pazariti kožna jakna i za 30 evra, a bunda za 50 evra. Naravno, “cenkanje” je poželjno, jer uz malo veštine cena se može spustiti i za desetak evra.

Grozđe prvoklasnog ukusa košta 1 do 2,5 evra, paradajz je 1 evro, a nektarine i breskve prodaju se 3 kilograma za 2 evra.more 2

DANI VRELI, NOĆI HLADNE

Ako se odlučite za odmor u Grčkoj krajem septembra ono što je neophodno su džemperi i jakne za hladnije večeri. Nakon pravog letnjeg uživanja na plaži tokom dana, čim zađe sunce potrebna je topla graderoba jer temperatura vazduha naglo pada.Tokom noći iznosi oko 14 stepeni C. Isto važi i za jutra, pa je odlazak na plažu pomeren za 10 ili 11 sati. Sunce zalazi oko 19 i 30 (po grčkom koje je 1 sat unapred u odnosu na srpsko vreme).

Sunce u jesen zauzuma drugačiji ugao u odnosu na zemlju, ali i dalje “prži”, posebno ako je nebo bez oblaka. Zato je potreban oprez, jer koža lako izgori i pored toga što nema takozvanog “subjektivnog osećaja”.

MORU

Najlepše od svega u Grčkoj u septembru je ipak more koje u jesen (kada mu vreme nije), prima u topao, slani zagrljaj retke, kontinentalne zaljubljenike. Njemu, za kraj, posvećujemo pesmu Alekse Šantića “More”, koja je napisana krajem 19. veka.1ya aleksu santica

MORU

Ala si divno, oj sinje more!
Pučini često šaljem ti gled:
U tebi tajne pesme se hore,
A srcu mome svaka med.

Još kada mila po tebi zora
Razvije tihi vetrića pir,
I spusti na te sa čarnih gora
Svež, mio, bujan taj cvetni mir,

Ti mnogo sličiš srdašcu mome:
Sad mirno spavaš, a sad si lav!
Ne trpiš bure koje te lome,
Na njih se vineš razjaren sav.

Mnoga te lađa teretom tišti,
A ti je trpiš, jer trpit znaš,
Al’ kad ti srce srdžbom propišti,
Jednim je mahom ponoru daš.

Probudiš tvoje gromovne vale,
A svet se čudi sili ti toj,
Velike lađe i s njima male
U stravi dršću gledeć ti boj.

Pa zdravo da si, oj sinje more!
Rado ti gledam pučine lik
U tebi tajne pesme se hore,
Samo im mladost dočuje klik.SINJE MORE

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com