Društvo

Pčelica se akontacijom “štiti” od roditelja neplatiša

Osnovci koji su u produženom boravku u niškim školama nisu imala obroke od prvog dana nove školske godine. Učenici osnovnih škola prve obroke dobili su 12. septembra, kaže za Niške Vesti Dušanka Ignjatović, pomoćnica direktora za ishranu JP “Pčelica”.

Prvog danas septembra rednica JP “Pčelica” obavestila je usmeno roditelje dece koja pohađaju boravak da zahtevi koje su roditelji predavali, kada su upisivali decu juna meseca, više nisu validni i da moraju da se potpisuju novi, većina roditelja odmah je to i učinila.

Roditelji su obavešteni i da će morati da do 12. septembra uplate akontaciju za obrok, što nije bila praksa ranijih godina, već samo za uslugu upisa dece u vrtić.

“Naša ustanova primorana je da traži akontaciju kako bi se zaštitila od roditelja koji mesecima ostaju dužni i neredovne su platiše”, rekla je Dušanka Ignjatović, pomoćnica direktora za ishranu JP “Pčelica”

Akontacija iznosi onoliko koliko košta paket koji je roditelj odabrao za svoje dete, to je od 3000 dinara koliko košta paket koji pokriva samo ručak do preko 5000 dinara kada u paketu ulaze doručak, užina i ručak.

“Godinama unazad imamo problem sa velikim dugovanjima koja ostanu nakon završetka školske godine, roditelji zaborave da plate pa se tek sledećeg septembra taj dug izmiri. Mi preko leta često imamo problem da sa troškovima izađemo na kraj”, kaže Ignjatović za Niške Vesti.

Roditelji su bili nezadovoljni što je isporuka hrane najavljena tek za 19. septembar, ali je distibucija krenula ranije 12. septembra potvrđuju u ovom javnom preduzeću.

Nije popularna mera ne isporučivati hranu i nikada deci ne bi uskratili ali je sistem malo promenjen pa je bilo potrebno malo vremena da se svi detalji usaglase. Pravljene su nove datoteke i ceo je sistem malo drugačiji zbog toga je nastalo malo kašnjenje”, završava Ignjatović.

Roditelji pak imaju još jednu zamerku.

“Ono što nije dobro ove godine jeste ponuda paketa: I Ručak; II Ručak i doručak i III Ručak, užina i doručak. Prošle godine smo mogli da biramo šta hoćemo u paketu. Ovako si sada vezan da ako hoćeš da detetu platiš samo užinu i ručak, tu opciju Pčelica ne nudi, već moraš da platiš najveći paket koji ima i doručak, a to ti ne treba, jer bi dete da dovedeš u 8 sati a ne da ga zbog doručka dovodiš još u 7:30 kada se poslužuje prvi obrok”, kaže jedna od majki učenika Osnovne škole “Vožd Karađorđe”.

Ostalo je da se roditeljima odgovori na brojna pitanja da li će biti moguće uplatiti i užinu naknadno, mada za sada postoje nezvanične najave da će trebati da se za taj obrok posebno sklapa ugovor i plati akontacija.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com