U fokusu

Komisija za praćenje etičkog kodeksa predlaže smenu Jonića

Na prvoj sednici Komisije za praćenje etičkog kodeksa tema je bila upoznavanje gradskih funkcionera sa ovim dokumentom koji su u obavezi da potpišu, a to se do sada nije dogodilo. Predsednica Komisije, Marija Ranđelović inicirala je treću tačku dnevnog reda a tiče se predškolske ustanove „Pčelica“ i kršenja kako kaže finansijskih pravila poslovanja, zbog čega će od Skupštine Grada zatražiti razrešenje direktora ustanove, Zorana Jonića.

Etički kodeks ponašanja funkcionera postoji od 2008. godine, a po njemu je obaveza nosioca javnih funkcija da donose odluke u skladu sa javnim interesom. Predsednica Komisije u novom sazivu, Marija Ranđelović kaže da do sada niko od funkcionera u Gradu nije potpisao Etički kodeks što bi moralo da se promeni.

Prve dve tačke dnevnog reda odnose se na potrebu obaveštavanja gradskih funkcionera o obavezi primene etičkog kodeksa, jer je svaki funcioner dužan da transparentno objavi svoju odluku koja mora biti vođena zakonima. Došla sam do dokumenta koji svi moraju da potpišu, a u njemu stoji da su upoznati sa kodeksima jer postoje i sankcije za njihovo kršenje“, navela je predsednica Komisije, Marija Ranđelović.

marija-kodeks

Treća tačka dnevnog reda bilo je finansijsko poslovanje PU „Pčelica“, sa naglaskom na bespravno uvećane naknade koje su roditelji više godina unazad plaćali ovoj ustanovi. To je kaže Marija Ranđelović zbog tužbi roditelja oštetilo grad i građane Niša.

U ovom slučaju kodeks se ne poštuje po više nivoa, iako sam se ja pozvala samo na nedomaćinsko poštovanje i na postupanje suprotno javnom interesu. Zbog kršenja finansijskih pravila koja se ponavljaju godinama, zatražila sam da ova komisija izrekne meru javne opomene i zatraži od Skupštine grada pokretanje pitanja razrešenja direktora „Pčelice“, gospodina Zorana Jonića, istakla je Marija Ranđelović.

Odgovarajući na odluku Komisije za praćenje etičkog kodeksa, direktor Jonić je odgovorio:

“Sve što je komisija tražila ja sam argumentovano dostavio Skupštini grada, gde jasno stoji da nisam kriv za cenu koju su roditelji plaćali i da je to odluka Grada. Finansijski nisam oštetio ustanovu jer kad sam došao u “Pčelicu” imali smo dugovanje od preko 200 miliona, dok sada ne dugujemo ništa. Svako ko iznosi neistine i laži mora da bude spreman da odgovara i ja ću iskoristiti sva pravna sredstva da dokažem da su ljudi iz komisije govorili neistine o meni.”

Predsednica Komisije za praćenje etičkog kodeksa kaže da ovo nije usamljen slučaj nepoštovanja kodeksa u Gradu, a od Skupštine grada Niša zavisi da li će slučaj sa direktorom “Pčelice” biti rešen prema zahtevu Komisije.

kodeks

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com