Društvo

Stop bacanju hrane i zeleni pešački prelaz u Nišu

Hrana koja je proizvedena u svetu se sve više baca i to ima ekološke posledice, jer više od 30 odsto hrane završi na deponijama, rečeno je u niškom EU info kutku na predavanju „Hrana se jede, ne baca se“, organizovanog povodom kampanje „Evropa za zelenu Srbiju“. Tokom ove kampanje delegacija Evropske unije i informacioni centri EU će do 24. septmebra organizvati još niz akcija kojima će se promovisati zaštita životne sredine, urbana mobilnosti i značaj borbe protiv klimatskih promena u Nišu, ali i u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu i Valjevu.

Današnjom akcijom u niškom EU info kutku održano je predavanje „Hrana se jede, ne baca se“ kako bi se niškim srednjoškolcima ukazalo na taj rastući problem koji ima i ekološke posledice, jer se procenjuje da više od 30 odsto hrane proizvedene u svetu završi na deponijama.

Strateškim dokumentima Srbije se predviđa da do 2026. godine bude smanjen nivo biorazgradivog otpada do 65 odsto na deponijama. Većinu u biorazgradivom otpadu čini hrana.

Na osnovu pilot istraživanja Centra za unapređenje životne sredine svakog dana u Srbiji se baci 726 tona hrane, godišnje 256.000 tona, dok svaki pojedinac godišnje baci 35 kilograma, što iznosi oko 20.000 dinara po glavi stanovnika.

hrana se jede ne baca se 2„Globalna istraživanja pokazuju da se jedna trećina proizvedene hrane baci. Za rešavanje tog problema ne treba novac, već promena svesti i navika i zato se kampanja ovde obraća mladim ljudima na kojima svet ostaje i koji će naslediti sve ove problem bacanja hrane, klimatskih promena“, kaže Ivana Jovčić iz Centra za unapređenje životne sredine.

Upravo iz tog razloga učenicima je prikazan i dokumentarni film „Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane“ kanadskog režisera Granta Boldvina koji se bavi ovom problematikom. Nakon toga upoznali sa problemima koji nastaju usled neracionalne potrošnje i bacanja hrane, na globalnom i lokalnom nivou, a onda i saznali su praktične savete koji se odnose na štednju i bacanje hrane.

„Na prvom mestu po bacanju hrane su proizvođači, zatim domaćinstva, hiper marketi, a onda restorani. Proizvođači bacaju hranu jer ona vizuelno ne odgovara standardima, domaćinstva bacaju prehrambene proizvode zbog pogrešnog tumačenja roka trajanja i zato što kupuju prekomernu količinu hrane i zato što im se može. Jednostavnim planiranjemi organizacijom domaćinstva mogu da smanje nepotrebno bacanje hrane“, dodaje Jovćić iz Centra za unapređenje životne sredine.

KUKA DOBROTE

U okviru ovog predavanja promovisana je i akcija „Kuke dobrote“ – ostavljanje hrane i odeće na javnim mestima.

„Ova akcija počela je u Beogradu početkom godine kada su studenti ostavljali hranu i odeću azilantima koji su prolazili kroz našu zemlju. Veoma brzo je naišla na pozitivan odjek građana, i tako zaživela u mnogim gradovima širom Srbije i za ostale ugrožene kategorije stanovništva. Ohrabrujemo i one koji se još nisu uključili u ovu inicijativu da na nekom čiviluku koji bi postavili tamo gde misle da je najbolje i korisno da stoji i pored natpisa „Čista odeća i hrana“ ostavljalju svoje donacije. Sada radimo na tome da postoji održivo rešenje i da uz pomoć institucija postavimo kuke na mestima gde će uvek biti kao što se to radi u svetu “, rekla je predstavnica ove inicijative, Sanja Zrnić.

14331065 10154483493769641 625937650 n

ZELENI PEŠAČKI PRELAZI

Sastavni deo kampanje je i obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti. U petak, 16. septembra biće održana akcija Zeleni pešački prelazi – centralni događaj kampanje koji se odnosi na promociju alternativnih načina prevoza i urbane mobilnosti.

Akcija će osim u Beogradu i Novom Sadu biti održana i u Nišu uz podršku lokalnih samouprava, uz moto „Vozi manje, pešači više. Čuvaj životnu sredinu!“

„Po jedan prelaz u svakom od tih gradova biće obeležen velikim platnom. U Nišu će to biti na pešačkom prelazu kod Kazandžijskog sokačeta, a pešaci će prelaženjem ostavljati zelene stope i tako kreirati drvo kao podsećanje da pešačenje i alternativni načini prevoza štede životnu sredinu. Platno koje će na taj način nastati, kao svojevrsno umetničko delo, biće okačeno na javnim mestima u sva tri grada, u Nišu na TC Kalča“, kaže menadžerka EU info kutka, Danijela Vučić.

U organizaciji niškog EU info kutka, u ponedeljak 19. septembra biće održana radionica za srednjoškolce na temu energetske efikasnosti „Nikada nije kasno da se bude energetski efikasan“.

Od 2000. godine, Delegacija EU obezbedila je Srbiji više od 700 miliona evra bespotvratnih sredstava za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, od čega je direktnu korist imalo više od milion građana kroz razne projekte kao što su obezbeđivanje sistema za vodosnabdevanje, prečišćavanje otpadnih voda, i preradu otpada širom zemlje.

Podsetimo, predavanje za niške srednjoškolce deo je kamapnje „Evropa za zelenu Srbiju“, a kojom se promoviše zaštita životne sredine, urbana mobilnosti i značaj borbe protiv klimatskih promena. Tim povodom će do 24. septembra delegacija Evropske unije u Srbiji i informacioni centri EU organizovati još akcija u Nišu, ali u u Beogradu, Novom Sad, Šapcu i Valjevu.

Kao uvod u kampanju, tokom avgusta organizovano je foto takmičenje „Budi eko-mobilan” sa pozivom građanima da pošalju fotografije koje pokazuju kako se kreću bez automobila. Pobednici najbolje fotografije biće nagrađeni 24. septembra.

eko nis

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com