Kultura

Završeni radovi na spomen kosturnici u rovu Tvrđave

Kako je Niškim Vestima kazala Elena Vasić Petrović, direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture (ZZZS), u toku protekle nedelje završeni su radovi na spomen kosturnici u rovu niške Trvđave. Ovaj spomenik podignut je učesnicima Topličkog ustanka 1917. godine, a obnovljen jer se sledeće godine obeležava jedan vek od podizanja Topličkog ustanka.

Spomen kosturnica je obnovljena u okviru projekta „Program sanacije i restauracije Spomen kosturnice streljanim i vešanim učesnicima Topličkog ustanka 1917. godine u rovu Niške tvrđave”. Projekat je finansiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS sa nešto više od milion i osam stotina hiljada dinara.

Projekat sanacije spomenika uradio je niški ZZZS, a radove izvela SGR „Vaša kuća“ iz Dimitrovgrada. Radovi su počeli 18. avgusta i završeni u planiranom roku, objasnila je Elena Vasić Petrović.elena

 

 

Radovima je obuhvaćena sama spomen-kosturnica, pripadajući plato u rovu Niške tvrđave kao i okolni bedemi, pa je ovaj prostor sada jedan od najuređenijih u ovom delu grada, rekla je Vasić Petrović.

”Zavod svoje prioritete bira prema stanju nepokretnih kulturnih dobara i realnim potrebama da se ona obnove i zaštite, a u slučaju spomen-kosturnice u Niškoj tvrđavi dodatni kriterijum je bio i jubilej „100 godina od Topličkog ustanka“ koji se obeležava u toku 2017.godine, te realizacijom ovog projekta želimo da damo svoj doprinos i u tom smislu.” kazala je direktorka niškog Zavoda.ROV

Spomen kosturnica streljanih i obešenih rodoljuba i učesnika Topličkog ustanka 1917. godine je autentično mesto masovnog streljanja rodoljuba i učesnika Topličkog ustanka 1917. godine od strane bugarskih okupatora tokom Prvog svetskog rata. Kao spomenik velike istorijske vrednosti, spomen kosturnica je na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš stavljena pod zaštitu zakona 1983. godine.

”Još jednom apelujemo na PU Crveni krst da se adekvatnim delovanjem spreči ponovno uništavanje javne svojine i učini dodatne napore da ovaj prostor dostojno dočeka jubilej”, dodala je Vasić Petrović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com