Društvo

SAOPŠTENJE: Direktor „Pčelice“ treba da ode sa funkcije

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) i Udruženje predsednika skupština stanara (UPSS) traži od organa javne vlasti u Nišu da uskrate poverenje direktoru Predškolske ustanove „Pčelca“ Zoranu Joniću koji je nizom postupaka „dokazao“ da tom značajnom ustanovom ne rukovodi u javnom interesu, kao ni u interesu dece i njihovih roditelja, piše, između ostalog, u zajedničkom saopštenju LAF-a i UPSS koje prenosimo u celosti.

Poslednji takav postupak u nizu je njegova odluka da razmesti grupu od oko 60 vaspitača, koja brine o bezmalo trećini dece u niškim vrtićima, zbog koje je protestvovao deo roditelja i zaposlenih. Prema njihovoj oceni, odluka je ne samo neopravdana, već doneta po nejasnim kriterijumima i na netransparentan način, a vaspitačima „saopštena telefonskim putem, bez ikakvog dokumenta koji im nalaže da tako postupe“. Direktor nije uvažio njihov zahtev da se vaspitači „vrate“ deci o kojoj su do tada brinuli, već je odlučio da se stara radna mesta vrate samo pojedincima.

Krajem prošle godine Državna revizorska instutucija (DRI) je u izveštaju o reviziji finansijskog i ostalog poslovanja „Pčelice“ za 2014. godinu konstatovala niz propusta. Među njima su i nepravilno planirani i realizovani rashodi, nabavka namirnica, goriva i stolarije bez raspisivanja javnih nabavki u iznosu od 5.909.000 dinara, plaćanje usluga bez validne dokumentacije u vrednosti od 539.000 dinara, nezakonita isplata zarada menadžeru marketinga od 975.000 dinara i tako dalje.

Dugogodišnjeg direktora „Pčelice“ su i ranije pratile javne optužbe za navodni mobing, „diskriminaciju“ dela zaposlenih, sukob sa liderima pojedinih sindikata posle kojih su oni premeštani i u najudaljenije vrtiće u sistemu ili nezakonito otpuštanje radnika koji su ga zbog toga tužili i „dobijali“ na sudu.

Ovaj direktor je sredinom prošle godine bojkotovao Antikorupcijski dijalog o situaciji u „svojoj“ ustanovi, koji je organizovao LAF, a na koji je uredno pozvan, ali je nakon skupa tužio predstavnicu sindikata koja je govorila o nepravilnostima, uz obrazloženje da mu je nanet duševni bol. Antikorupcijski dijalog je mera u Lokalnom planu za borbu protiv korupcije koji je usvojila Skupština grada Niša.

Prema nedavnim saznanjima LAF-a i UPSS-a, Jonić je između ostalog i pravosnažno osuđen zbog toga što je kao direktor Osnovne škole „Čegar“, što je funkcija koju je obavljao pre dolaska u „Pčelicu“, narušavao javni red i mir i ugrozio spokojstvo građana i ličnu sigurnost jednog učenika, koga je, kako se navodi, „hvatao za uvo i kosu, a potom mu gurnuo glavu, kojom je on udario u zid“.

Uprkos presudi zbog nasilničkog ponašanja prema dečaku, Jonić je kasnije postavljen za direktora još veće dečije ustanove, koja brine o više od 6.000 dece u 24 vrtića na teritoriji grada, u kojima je zaposleno više od 900 radnika.

UPSS i LAF upozoravaju da razlog za izbor ili ostanak bilo koga na javnoj funkciji ne sme biti njegovo članstvo u vladajućoj stranci, niti obezbeđivanje podrške dela zaposlenih, što sa pozicije direktorske „moći” nije posebno tesko.

LAF i UPSS od organa javne vlasti traže da se pri izboru ili imenovanju javnih funkcionera daleko više vodi računa o tome da li su oni osuđivani ili kompromitivani na druge načine.
Izbor takvih ljudi narušava legitimitet i društveni ugled funkcije na koju su imenovani, kompromituje institucije i šteti kvalitetnom funkcionisanju grada, kao i njegovoj reputaciji.

Ovo saopštenje je medijima prosleđeno danas, a potpisnici su LAF i UPSS.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com