Društvo

Obuka za rukovaoce građevinskim mašinama

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije otvorili su konkurs za pohađanje dvonedeljne obuke za rukovaoce građevinskim mašinama – viljuškarom, bagerom i dizalicom. Rok za prijavu je 26. avgust.

Pravo učešća na konkursu imaju mladi uzrasta od 18 do 35 godina, sa prebivalištem na teritoriji Sremskog, Južnobanatskog, Niškog i Jablaničkog okruga. Kandidati se mogu prijaviti samo za jednu vrstu obuke.

Program za rukovaoca izabranom građevinskom mašinom traje do 2 nedelje, što podrazumeva do dva dana teorijske obuke i do 12 dana praktične obuke u kompaniji.

Početak obuke planiran je za septembar 2016. godine, a mesto će izabranim kandidatima biti blagovremeno javljeno. Program je besplatan, kao i smeštaj i hrana u mestu održavanja obuke.

Svi koji uspešno završe obuku i polože teorijski i praktični ispit, dobiće uverenje o stručnoj osposobljenosti za rad.

Prijavni formular može se pronaći ovde.

Obuka se realizuje u okviru projekta “Podsticanje zapošljavanja mladih” koji finansira nemačka Vlada, a sprovode Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Ministarstvo omladine i sporta do kraja 2017. godine.

Neusklađenost veština sa potrebama određenih zanimanja

Cilj projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“ je da pruži podršku mladima između 15 i 35 godina starosti da se bolje pozicioniraju na tržištu rada primenom integrisanog pristupa u promociji zapošljavanja mladih. Statistički podaci pokazuju da je visoka stopa nezaposlenosti u Srbiji, ali i da su mladi ljudi neaktivni, da nisu zaposleni i da se i ne interesuju dovoljno za dalje školovanje kroz formalno i neformalno brazovanje. Zbog velike neusklađenosti veština sa potrebama određenih zanimanja i neusklađenosti između ponuda i potreba na tržištu rada, projektom je predviđeno da se promoviše karijerno vođenje i savetovanje o zapošljavanju, kratkoročne i dugoročne stručne obuke, upućivanje na posao, (samo)zapošljavanje mladih i preduzetništvo.

Od ukupno oko 373.400 stanovnika na području Nišavskog okruga, nešto više od četvrtine su mladi do 30 godina, a najviše ih je u Nišu – 60.000 i Aleksincu 16.366. Na posao čeka više od 30.000 ljudi, od toga 8.500 mladih, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje. Ipak, ukupan broj zaposlenih u Niškom regionu u januaru 2016. godine je veći za 8% u odnosu na isti period prošle godine. Nacionalna služba za zapošljavanje kroz svoje mere aktivne politike zapošljavanja pruža značajnu podršku preduzetnicima. Za novo zapošljavanje NSZ je imao 115 grantova, a konkurisala su 474 lica, rečeno je nedavno na niškom savetovanju ekonomista, gde su stručnjaci raspravljali na temu „Preduzetništvo, rast konkurentnosti i razvoj jugoistočne Srbije“.

Do sada je preko ovog projekta organizovan simpozijum o zapošljavanju mladih u Srbiji, kao i o izazovima u politici i praksi u podsticanju zapošljavanja mladih. Održan je septembra 2015. Godine: Tokom prošle godine na osnovu analize potreba mladih, mere modela lokalne inicijative za zapošljavanje mladih u Niškom i Jablaničkom okrugu su postavljene i postignuti su sledeći rezultati:

преузимањеU oblasti karijernog vođenja i savetovanja o zapošljavanju: 270 mladih je informisano i učestvovalo je na karijernim radionicama koje je vodilo 40 univerzitetskih studenata u okviru studentskih praksi; 40 mladih Roma je dobilo podršku za jačanje sopstvenih kapaciteta prilikom traženja posla; 1206 devojčica je učestvovalo na Danu devojčica.

U oblasti preduzetništva mladih, projekat je podržao osnivanje 5 učeničkih preduzeća, a 50 učenika je razvilo preduzetničke sposobnosti; obavljena je procena potencijala za inovacijama i stvoren je model podrške u Nišu; dve poljoprivredne zadruge u Leskovcu i jedna društveno odgovorna zadruga u Nišu će kroz unapređenje sopstvenih kapaciteta pružiti šansu za zapošljavanje do 80 mladih iz grupe NEET.

U oblasti kratkoročne i srednjoročne stručne obuke: 80 nezaposlenih je prošlo obuku iz tekstilnih profila; 12 zavarivača i do 3 operatera vozila teške mehanizacije i vozača kamiona počinje obuku u septembru; 50 mladih će pohađati kurs jezika; ovi mladi će početi da rade za međunarodne kompanije kao što su Falke, Siemens, Sitel, itd.

logo

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com