Kultura

Dejan Stojiljković: Snobovima Spinoza i Andrić hvataju prašinu na policama

Sudeći po najnovijoj “Laguninoj” listi dvadeset najprodavanijih knjiga u Srbiji, apsolutni pobednik je Jelena Bačić Alimpić, čiji se romani nalaze na prvom, četvrtom i šestom mestu. Da li ima “lake” i “teške” literature i “letnjih” i “zimskih” knjiga i da li se najviše čita ono što se kupuje, za Niške Vesti komenatarisao je trenutno najpopularniji niški pisac Dejan Stojiljković, čija se knjiga, takođe, našla među najprodavanijima u zemlji.

 

Na top 20 listi najprodavanijih knjiga jednog od najvećih književnih izdavača u Srbiji, roman “Kazna za greh-molitva za oproštaj” Jelene Bačić Alimpić našao se na prvom mestu, a visoko, četvrto mesto, zauzima i njen roman “Kazna za greh- knjiga uspomena”, dok se na šestom mestu našao roman iz istoimene trilogije pod nazivom “Noć kada su došli svatovi”.

Dejan Stojiljković pobedu “lake” literature komenariše ovako:

„Ono što intelektalni snoberaj i hipsteraj u Srbiji ne može da prihvati, a prihvaćeno je odavno u svetu, jeste da su književna scena, pa samim tim i književnost i pisci sa njom, deo industrije zabave.Tako je u muzici, tako je na filmu, tako je u pozorištu, tako je u stripu – pa što bi književnost bila izuzetak? Postoje knjige koje služe da prekrate vreme, da zabave, da ubiju dosadu, tu nema ništa loše. Pisali su ih nekad Artur Konan Dojl, sestre Bronte, Mir-Jam, Agata Kristi… Sada ih piše Jelena Bačić. Ono što, pretpostavljam, njene knjige čini tako zanimljivim čitaocima jeste stepen identifikacije koji je veći nego kod stranih autora. Prosto, čitaocu u Srbiji je lakše da shvati muke mlade žene koja živi u Novom Sadu ili Nišu nego tragediju mlade dame koja živi na Madagaskaru ili u Oslu,“ rekao je Niškim Vestima poznati niški pisac.kazna za greh

Na naše pitanje da li se knjige koje se kupuju najviše i čitaju, Stojiljković je odgovorio:

“Ono što se kupuje – to se i čita. Štaviše, čitaoci tzv. “lake” literature su verniji od ovih koji, kao, čitaju ovu drugu “teške”. Naročito među intelektualnim snobovima koji kupuju Spinozu i Andrića da im hvataju prašinu na policama.“

Na “Laguninoj “ Top 20 listi na drugom i trećem mestu nalaze se Isidora Bjelica sa knjigom “Spas 3” i Paulo Kueljo sa romanom “Biti kao reka”, a od  dvadeset naslova, Dejan Stojiljković je izdvojio sledeće:

“Čitao sam “Malog princa”(11. mesto) naravno, za mene je iznenađujuće kako je ova knjiga uvek sveža i uvek ima nove čitaoce. Konkretno, ovo Lagunino izdanje je štampano u velikom tiražu i ide i na trafike. Čitao sam i Basarine priče (18.), Velikića (14.), Njuz net – “Prava istorija sveta” (12.). Jedva čekam da “overim” i ovu knjigu o Rudneku (15. mesto), kao i Urošev novi roman ( Uroš Petković “Karavan čudesa”( 16.). Ovo je, u stvari, prava letnja lista, “ rekao je Stojiljković.

Poznati niški pisac kaže da je podela na “letnje” i one druge knjige, marketinški trik koji je nekada davno izmislio Zapad.

“Kao, letnje knjige su famozne “knjige za plažu”, lagana literatura, da se nosi na odmor, da ne opterećuje mozak… Evo, ja sam na odmor poneo “Prokletu avliju” od Andrića i ponovo je čitajući primećujem da je to baš “laka” knjiga, priča ide glatko, neopterećujuće, stil je pitak i prohodan… U stvari, Adnrić uopšte nije težak pisac, kao što vole da misle oni koji ga nisu čitali. “Laguna” čak ima i izbor njegovih pripovedaka “Priče o moru”, prava letnja knjiga, dodao je uz smajli.

A na pitanje da li, ipak, stoji podela na “laku” i “tešku” literaturu, odgovorio je :

“U principu, za “tešku” literaturu su proglašavane obimne knjige pisaca koji su živeli u vreme kada nije bilo televizije, interneta i drugih medija i kad je sve moralo da se detaljno opiše. Čovek u 19. veku nije znao kako izgledaju Karibi. Zato kod pisaca, kakav je, recimo, Konrad ima dosta opisa tih destinacija. A i časopisi i izdavači su plaćali po napisanoj reči, pa su pisci, naročito u Rusiji, voleli da “pune” svoje rukopise.”dexa 1

Na sedamanestom mestu “Laguninih” najprodavanijih knjiga nalazi se i roman “Nemanjići – u ime oca” Dejana Stojiljkovića i Vladimira Kecmanovića, prva knjiga trilogije o Stefanu Nemanji i prva u seriji knjiga o najpoznatijoj srpskoj vladarskoj dinastiji. Da podsetimo, dvojica autora su pre dve godine objavili bestseler “Kainov ožiljak”.

Inače, Dejan Stojiljković se trenutno nalazi na odmoru u Sokobanji, kaže da voli i more, ali zbog poslovnih obaveza, ipak, neće moći da se udaljava iz Srbije. Pre odmora, boravio je u Barandi jer radi na novom projektu sa našim poznatim glumcem i producentom Draganom Bjelogrlićem.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com