Društvo

Većina mladih podržava nasilje nad LGBT

U susret Međunarodnom danu ponosa LGBT osoba u EU info kutku u Nišu održana je tribina ,,Sve dugine boje’’. Između ostalog, govorili su o kršenju prava LGBT osoba u svetu i kod nas. Zaključci su da bi većina učenika srednjih škola podržala nasilje nad LGBT osobama, da manjka poštovanje zakona, a zbog sudskih procedura i pravosuđe obeshrabruje manjine.
U poređenju sa ranijim godinama, u istraživanju sprovedenom 2015. povećan je procenat građana koji ne podržavaju nasilje nad pripadnicima LGBT populacije. I dalje je, međutim, statistika prilično sumorna, pogotovo među mladima.

,,Više od 70% učenika srednjih škola bi odobrilo nasilje nad LGBT osobama. Među učenicama je taj procenat dvostruko manji – oko 30%’’, kazao je Aleksandar Brzaković iz Centra za razvoj civilnih resursa.

Marija Demić iz niškog Odbora za ljudska prava je zaključila da je ,,zakonski okvir, kada je reč o manjinama dobar, ali ima problema u primeni zakona’’.

Oficir za vezu s LGBT zajednicom Policijske uprave u Nišu Marija Ranđelović je rekla da je Ministarstvo unutrašnjih poslova veoma otvoreno za saradnju, ali sudske procedure umeju da budu problematične pa time pravosuđe često šalje poruku koja obeshrabruje manjine.
Bilo je primedbi i na račun obrazovnog sistema.

,,Naš sistem obrazovanja je veoma inertan po pitanju uvođenja ljudskih prava – od devedesetih se ništa nije promenilo’’, ocenio je Aleksandar Brzaković iz CRCR-a. On je dodao o da poštovanje ljudskih i manjinskih prava dodatno usporava i jak uticaj crkve u našem društvu.

Događaj su zajednički organizovali Centar za razvoj civilnih resursa, niški Odbor za ljudska prava i EU info Kutak Niš.

,,EU je posvećena borbi za jednakost i dostojanstvo svih ljudi bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet. U tom smislu EU info kutak deli iste vrednosti o jednakosti i aktivno se bori protiv diskriminacije’’ rekla je moderatorka Danijela Vučić, menadžer EU info kutka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com