Društvo

Karađorđevići donirali medicinske aparate niškim bolnicama

Niški Klinički centar dobio je aparat za veštačko disanje vredan 40.000 evra kao donaciju u okviru akcije “Bebama u pomoć” koju je realizovala fondacija Princeze Katarine Karađorđević u saradnji sa emisijom “Veče sa Ivanom Ivanovićem”.

Ovaj specijalni respirator koristiće da olakša disanje prerano rođenih beba.

Takođe, Karađorđevići su u saradnji sa doktorkom i humanitarkom Elejn Lejkok obezbedili EKG aparat Klinici za plućne bolesti u Knez Selu. Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Toponici donirali su medicinsku opremu i analizator gasa, a vrtiću u Gornjem Matejevcu klima uređaje. Kraljevski par je obišao Klinički centar, kao i bolnice u Knez Selu i Toponici.

„Videli smo nekoliko pacijenata, a mesto izgleda mnogo drugačije sada, bolje. Ponosan sam na humanitarni rad moje supruge koja ulaže ogroman napor da pomogne zdravstvenim ustanovama u zemlji“, kazao je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

„Bila sam ovde pre 20 godina prvi put i bilo je katastrofalno i vrlo tužno. Nije bilo dovoljno kreveta, hrane, ničega. Pozvala sam dr Lejkok da pritekne u pomoć, jer je divna žena velikog srca i puno je pomogla naš narod. U Nišu ste puno uradili, nije bilo lako i zato vam čestitam“, rekla je princeza Katarina Karađorđević.

Doktorka Elejn Lejkok je prvi put u Srbiju došla 1996. godine. Od tada u Niš dolazi 4 do 5 puta godišnje, a kako kaže, uvek primećuje napredak u medicinskim 13536039 10210097234653639 486982935 nustanovama.

„Prvi utisak u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici je da je toliko očajna situacija i da nećemo moći ništa da uradimo. Ali počeli smo malo po malo da radimo i mnogo je stvari poboljšano do sada. Mislim da je Niš sada divan grad“, rekla je dr Lejkok.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kazao je da su Karađorđevići mnogo pomogli Nišu i celoj Srbiji.

“Prijateljstvo je nastalo pre mnogo godina kada su teška vremena zadesila Srbiju i tadašnju Jugoslaviju, tada su neki ljudi našli način da budu dobri. Zahvalan sam porodici Karađorđević i doktorki Lejkok za sve ono što su činili i čine za naš grad“, istakao je Perišić.

 

13510637 10210097234053624 939225343 nGRADSKOJ BAŠTI DONIRALI KLUPU

U okviru svoje humanitarne posete Nišu Karađorđevići su obišli i Gradsku baštu JKP “Mediana”.

„Zadovoljstvo je ugostiti kraljevski par. Dobili smo klupu kao donaciju za ovaj prostor koji hoćemo da oplemenimo da budeo oaza za sve Nišlije. S obzirom na to da fondacija donira uglavnom zdravstvenim ustanovama mnogi se pitaju otkud komunalci u tome. Podsetiću da je higijena pola zdravlja, prema tome ta saradnja ima smisla i ubuduće“, rekao je direktor „Mediane“ Bratislav Vučković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com