Društvo

Zalihe krvi stabilne ali davaoci uvek potrebni

Zalihe krvi u niškom Zavodu za transfuziju su stabilne. Ima svih krvnih grupa i ostalih derivata, potvrdila je Niškim Vestima dr Svetlana Miladinović.

“Zavod za transfuziju krvi Niš ima stabilne rezerve krvi i raspolaže dovoljnim količinama za lečenje pacijenata, zahvaljujući dobrovoljnim davaocima kao i blagovremenom i preciznom planiranju redovnih akcija dobrovoljnog davanja krvi. Imamo zalihe za narednih nekoliko dana. Čak pomažemo i susednim centrima”, rekla je.

Niški Zavod ima mućkalice za trombocite, koje mogu da čuvaju i do 5 dana, dodaju.

“Zalihe se nikada ne bacaju, njih šaljemo svuda gde su neophodne”, dodaje.

Godišnje se, kažu, oko 20.000 Nišlija odluči da dobrovoljno da krv. Samo tokom 2015. godine bilo je 18 i po hiljada davanja krvi, od oko 15 hiljada starih davalaca i više od 3.000 novih.

Zajedno sa regionom koji obuhvata Leskovac, Pirot, Prokuplje, Surdulicu, Vranje, Ćupriju, Kruševac i Aleksinac, tokom prošle godine bilo je više od 37 i po hiljada davanja, a oko 5 i po hiljada ljudi je prvi put dalo krv.

U Crvenom krstu rekli su da na edukaciji o važnosti dobrovoljnog davanja treba raditi u što ranijem uzrastu, još od osnovne škole.

“Zahvaljujući podizanju svesti o značaju dobrovoljnog davanja krvi konstantno imamo nove davaoce”, kažu u ovoj organizaciji.

Ipak, koliko god da su zalihe stabilne, važno je da građani budu humani i daju ovu dragocenu tečnost od koje zavise ljudski životi. Oni koji žele dobrovoljno da daju krv mogu to da učine u prostorijama Zavoda, svakog radnog dana od 8 do 19 sati i subotom do 14 sati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com