Društvo

Bezbolno je i ne košta ništa: Budi i ti davalac matičnih ćelija

U niškom hotelu "Ideo Lux" orgaizovana je zajednička akcija zavoda za Transfuzija za davanja krvi Niš i registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije.

Nišlije su još jednom pokazale humanost na delu.

Registar predstavlja bazu podataka o prijavljenim davaocima koji su spremni nekome da pomognu. Kada je bolesniku neophodna transplantacija, u Registru se traži davalac koji je sa njim podudaran.

“Dobrovoljnim davanjem i pristupanjem registru dajemo šansu bolesnicim koji boluju od teških ili čak najtežih hematoloških oboljenja i bolesti imunog sistema i metabolizma da prežive. Treba razdvojiti dve procedure. Davanjem male epruvete krvi, kao za krvnu sliku i popunjavanjem medicinskog upitnika pristupate bazi gde se vaši podaci čuvaju i iz tog uzetog uzorka krvi se radi HLA tipizacija na osnovu koje se određuje podudarnost između davaoca i bolesnika”, kazala je dr Glorija Blagojević,  iz registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije.

 

Ukoliko dođe do toga da budete podudarni sa nekim do bolesnika, sledi dalja procedura.

Ako davalac i dalje bude raspoložen za dalju proceduru, prolazi kroz detaljni medicinski sistematski pregled, što je svakako benefit, gde se procenjuje zdravlje davaoca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

Matične ćelije se priklupljaju na dva načina – iz periferne vene preko aparat koji se naziva separator i u opštoj anesteziji iz bederene kosti sterilnom iglom. Davalac bira način na koji će dati matične ćelije!

Sama procedura je bezbedna po zdravlje davaoca.

“Mali deo matičnih ćelija koji ste dali se nadoknadi posle 3-4 nedelje, a vi odete kući istog dana sa mišlju da ste nekome dali nadu za bolje sutra”, poručuje Blagojević.

Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije je osnovan 2005. godine, sa sedištem u Institutu za transfuziju krvi Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Deo Svetskog registra postaje 2012. godine. Do sada je urađeno preko 270 nesrodnih transplantacija u našoj zemlji.

U Registar se možete prijaviti u Institutu za transfuziju krvi Niš, kao i na terenima gde god su ekipe za davanje krvi. Uslov je da ste zdravi i da imate između 18 i 45 godina.

Iz niškog Zavoda za transfuziju kazali su da beleže veliki rast dobrvoljnih davalaca krvi.

“Iako su naše zalihe trenutno stabilne, pozivam ljude dobre volje da dođu i doniraju svoju dragocenu tečnost jer se ne zna u kom trenutku će koja krva grupa biti potebna. Nečijih pet minuta – nečiji ceo život”, kazala je dr Mirjana Todorović Simović ispred Zavoda.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com