Kultura

“Rok muzej” u Deli prostoru i koncert u Feedback-u

U “Deli centru” večeras od 19 i 30 otvara se “Rok muzej”, a posetioci će imati priliku da vide muzičke instrumente, scensku odeću i obuću, kolekcije fotografija, omote ploča… Takođe će biti održan i koncert u klubu “Feedback” od 21 sat na kome će nastupati Daltoni, Lutajuća srca, Tommy & Vanna i Vlada Jet Band.

Deo putujuće postavke činiće predmeti koje su niški muzičari pozajmili Muzeju.

“Posetioci će videti Čupinu gitaru, klarinet na kome je Dragan Nikolić iz grupe “Daltoni” svirao na jedinom singlu grupe u kompoziciji “Petak” krajem šezdesetih, potom tu će biti i gitara Gorana Ljubisavljevića, jednog od osnivača grupe “Galija” koju je on svirao na turnejama krajem sedamdesetih”, kaže jedan od organizatora Dragan Aranđelović Ara.

Projekat “Rok muzej” nastao je u okviru beogradskog Instituta za savremenu muziku, a u Nišu započinje svoju turneju.

“Od pojave rok kulture na ovim prostorima šezdesetih godina Niš se nametnuo kao njen kreativni centar, potpuno autentičan i nezavistan od glavnog grada, uprkos nedostatku mejnstrim medija i diskografske industrije koji su mogli da to proprate” kaže Srđan Stojanović direktor Instituta.

Kako kaže, početkom šezdesetih su uspeli da se nametnu umetnici kao Perica Stojančić, a zatim “Daltoni”, “Lutajuća srca”, “Galija” i “Kerber”.

“Rok muzej” je nastao 2015. godine na inicijativu Miroslava Cvetkovića, Srđana Stojanovića, Branimira Loknera, Jovana Jovanovića i brojnih drugih profesionalaca i entuzijasta da bi se prikupljali artefakti, publicistička građa i organizovali događaji u okviru Instituta za savremenu muziku. Ideja vodilja je da se sačuva od zaborava i promoviše ova vrsta kulture, koja je bila dominatni način izražavanja i života generacija šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina XX veka.

U Nišu će biti do 14. juna a ulaz je besplatan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com