Društvo

FELJTON O BATI ŽIVOJINOVIĆU Nadimak “Bata” dobio u glumačkoj školi u Nišu

Raznim imenima i nadimcima su ga krštavali. Gotovo celog života. Zavisno od filmova, predstava, serija… Kad naiđe talas popularnosti, pa zapljusne sve. Nekad traje i dugo. Dođe drugi pa preplavi.

Pravi nadimak Bata, po jednoj verziji, dobio je dok je još bio mali “bata”, a po drugoj, dao mu ga je u glumačkoj školi u Nišu čuveni Velimir Živojinović Masuka. Bio je direktor pozorišta. Masuka mu je jednog dana rekao:

– Mi nosimo isto ime i prezime. Ti bi tvome mogao da dodaš Bata. Tako da se razlikujemo.

Bata je i ostao celog života.

Onda su se nadimci menjali: Životinja, Valter, Bulidža…

Svaki je nosio neki svoj znak i simbol. To je išlo kroz narod kao zaraza.

– Kad sam snimio „Valter brani Sarajevo”, počelo je to Valter. Ali se raširilo i postalo napasno tek posle TV serije „Valter”. Ljudi su išli po ulici i okrećući se vikali: „Eno ga Valter!”

Već u Kini, i da se ne priča. Samo postoji Valter. Pa u pustinji Gobi, gde ništa nema, skandirali su mu: „Valter, Valter!”

Mnogi su ga poistovećivali sa tim partizanskim likom.

– A ono Životinja je bilo i glupo i smešno. I kompliment i, kao, podrugivanje. Nije mi smetalo. Tako me je prvi put nazvala Soja Jovanović, ta divna i nezaboravna žena, još dok smo ono u “Krsmanoviću” vežbali. Ja sam mogao sve, radio sve, trčao, leteo. Uporan. I zato je ona smislila Životinja – radan i izdržljiv, ne odustajem ni od čega.

Tu životinju izigravao je bezbroj puta. Do brutalnosti. Ili – do ivice smrti. Kako neće, kada je odigrao na desetine suludih scena bez dublera. Time je, stvarno, opravdao nadimak.

A ima i ovakva neobična scena.

Kad je dobio gangrenu noge, otišao je na Kubu da se leči, jer je to bila šansa da mu ne seku nogu, kako su ovdašnji lekari preporučivali, i da preživi. Doktor je, međutim, rekao da vakcinu još nisu isprobali na ljudima, već samo na životinjama i da se plaši da mu je ubrizga. Na to je ćerka Jelena, koja je sve vreme prevodila razgovor sa lekarom, dobacila:

– Pa, mog tatu u Srbiji zovu Životinja!

I Kubanac je prasnuo u smeh.

bata zivojinovicc
Foto: Privatna arhiva
Sa suprugom Lulom i ćerkom Jelenom

Opširnije na Blic.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com