Društvo

Nišliji ugradili “srce na bateriju” i isključili struju: Želim kući, ali nemam gde da punim baterije

– Pristao sam na operaciju jer su mi lekari davali još desetak dana života. Ali, posle ugradnje pumpe za srce morao sam da dođem u Starački dom jer u svojoj kući nemam struju. Nemam gde da napunim baterije za pumpu – ispoveda se Nišlija Saša Stojić (51), prvi pacijent kome je u Nišu ugrađena veštačka pumpa za srce, vredna 100.000 evra.

Stojić je imao sreće da mu 27. decembra prošle godine kardiohirurzi spasu život i da bude jedan od retkih srčanih bolesnika u Srbiji kome pumpa radi umesto srca. Međutim, posle oporavka na Klinici za kardiohirurgiju nije mogao da se vrati u svoj dom.

– Lekari su mi objasnili da baterije moraju da se pune i menjaju na svakih pet časova. Struju su mi isključili septembra prošle godine zbog duga od oko 400.000 dinara. Posle operacije sam se oporavio, ali nisam imao gde. Onda me je Centar za socijalni rad smestio u Gerentološki centar. Meni nije mesto ovde i žarko želim da se vratim u svoju kuću – tužno priča Saša.

Ne krije da je srećan što se prošle godine dva puta izborio sa smrću, ali je i tužan što ne može da živi od svog rada.

– Januara 2015. sam preživeo infarkt, a decembra sam zbog srčane slabosti dospeo u termalnu fazu bolesti. Transplatacija srca mi je nedostižna, tako da je ugradnja pumpe bilo jedino rešenje. Zbog nagomilavanja tečnosti počeli su da mi otkazuju organi. Sad je sve to rešeno, imam novo srce u torbi, koja je uvek sa mnom. Ali, nesrećan sam što ne mogu da živim u svojoj porodičnoj kući. Više od tri meseca sam primoran da budem u Staračkom domu – kaže on.

Saša nikad nije imao stalno zaposlenje, mada je radio mnogo poslova da bi preživeo.

Opširnije na Blic Online

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com