Društvo

Direktor “Gorice” podneo ostavku

Direktor JKP Gorice Igor Jovanić podneo je danas ostavku na tu funkciju. Na ovaj korak se odlučio jer je, kako piše, kao direktor iskoristio sve mehanizme i ovlašćenja koje mu zakon i statut preduzeća dozvoljavaju, a u ovom trenutku ne nailazi na razumevanje i reakciju osnivača.

“Ne želim da se stvara atmosfera da je moja pozicija najveći problem u ovom trenutku i da su radnici taoci moje funkcije”, navodi se u saopštenju Jovanića prosleđenom medijima.

Odmah po stupanju na dužnost direktora sačinjen je detaljan finansijski izveštaj i sa njim su bili upoznati osnivač, nadležna uprava, DRI, gradsko veće, budžetska inspekcija, Uprava prihoda. Jovanović još kaže da je zatečeno kreditno zaduženje od blizu 117 miliona dinara, obaveze za poreze i doprinose na zarade radnika u iznosu od 45 miliona i dugovanja prema poslovnim partnerima i dobavljačima od oko 100 miliona dinara. To je višestruko prevazilazilo iznos potraživanja preduzeća od grada.

gorica“Menadžment Gorice predložio je niz mera za oporavak preduzeća, promenu načina finansiranja i zavisnosti preduzeća od grada, refinansiranje kreditne zaduženosti, dokapitalizaciju preduzeća, poveravanje određenih delatnosti drugim javnim preduzećima. Poštovane su sve mere o štednji i racionalizaciji radne snage”, ističe Jovanić u saopštenju i dodaje da su sve predložene mere ili polovično prihvatane od strane gada, ili su u celini odbacivane.

On navodi da je kao direktor preduzeća bio spreman da prihvati svako rešenje koje osnivač ponudi. Ne postoji odluka ili inicijativa koja je upućena menadžmentu od strane nadležnih, a da nije sprovedena, kaže. Sve ovo rezultiralo je kašnjenjem zarada zaposlenima, koji su iskoristili zakonsko pravo i svoje zarade naplate sudskim putem, stvarajući velike finansijske rashode po osnovu sudskih postupaka i izvršenja. Tako je račun Gorice bio blokiran sve vreme, a tekuća likvidnost nije postojala.

“Sve ovo napominjem zato što se u poslednje vreme stvara slika u javnosti da sam ja  kao direktor jedini i isključivi krivac za ovakvu situaciju”, istakao je Jovanić u saopštenju.

Veliko zakašnjenje u isplati zarada i drugih prava po osnovu rada dovelo je do reakcije radnika koji svoje nezadovoljstvo iskazuju na javnosti poznat način, navodi se u saopštenju u kome je direktor Gorice Igor Jovanić obrazložio razloge svoje ostavke.

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com