Kolumna

Niš bi trebao da ima Aleju zaslužnih građana na Novom groblju ali pre toga “groblje ili deponija”

Pre nekoliko dana sam posetio grob svojih roditelja, zgrožen sam količinom đubreta koje je skoro na svakom koraku. Korov i rastinje postali su uobičajena slika na Novom groblju.

JKP Gorica po ko zna koji put najavljuje bolje održavanje, a njihov (ne)rad nedavno je ilustrovan i promo spotom u kojem radnici doslovce “trčkaraju” po groblju sa grabuljama i lopatama. Ko zna, možda im se ova uloga i posreći pa ih Kusturica angažuje u nekom novom filmu.

No, promo spotova je nama svakako dosta. Želimo rad, red i disciplinu radnika na niškim grobljima. Ne prestaju da stižu prigovori sugrađana na račun održavanja gradskog groblja u Nišu. Brojne izgovore za to od strane nadležnih slušamo godinama, a stanje se ne popravlja.

I gradonačelnica Niša nedavno je rekla da je nezadovoljstvo građana sasvim opravdano. Ona je i najavila veći broj radnika na održavanju Novog groblja. Smatram da bi trebalo hitno uraditi i sistematizaciju radnih mesta i smanjiti broj administrativnih-kancelarijskih radnika u tom preduzeću.

Njihovo poslovanje bi moralo biti i daleko transparentnije s obzirom na to, da se bave pogrebnim uslugama, a priznaćete da ne postoji sigurniji niti izvesniji posao od ovoga.

Sajt jkpgorica.rs koji bi trebalo da služi kao informator građanima Niša, zadnji put je ažuriran 05.11.2022. za Mitrovske zadušnice.

Niš treba što pre da dobije i Aleju zaslužnih građana na Novom groblju

U njoj bi bili sahranjivani ljudi koji su dali veliki doprinos obrazovnom, društveno-političkom, kulturnom i sportskom životu grada Niša.

Neizbrisiv trag u dalekoj prošlosti ostavile su brojne ličnosti sahranjene na Starom groblju u Nišu. Međutim spomenici i biste gotovo svakodnevno su na udaru vandala i kradljivaca. Groblje je zaraslo u korov, a u poslednje dve godine čisti se sporadično.

Održavanje Starog groblja treba da uđe u program redovnih aktivnosti

Ovogodišnji dobitnik nagrade “11. januar” Miroslav Veličković zapisao je sa oronulih spomenika imena 379 vojnika i ratnika od kojih su mnogi nosioci najviših odlikovanja Srbije za vojne zasluge i hrabrost.

I to je samo delić onoga što čuva ovaj pravi memorijalni kompleks. Međutim, ovi ali i spomenici ostalih značajnih ličnosti ostavljeni su na milost i nemilost “zubu vremena”.

Promenimo to!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com