Društvo

Maskenbal predškolaca “Čuvarko planete”- Dan planete Zemlje

Osnovna škola ”Stefan Nemanja” u Nišu nosi status Međunarodne eko-škole. U školi se neguju aktivnosti vezane za očuvanje prirode, upoznavanje s prirodnim znamenitostima i načinom njihovog očuvanja. Zbog toga se u školi svake godine za Dan planete Zemlje održavaju mnoge ekološke aktivnosti.

Učenici petog, šestog, sedmog i osmog razreda su pravili: plakat o energiji vode, od tetrapaka i starog papira su pravili origami- kaktus , zatim ”bucmaste rezervoare vode”- makete kaktusa od tetrapaka i drugih materijala za reciklažu, vodenični točak, a predškolci su svojim maskama od tetrapaka i drugih materijala za reciklažu oduševili sve starije učenike škole, roditelje, komšije i predstavnike lokalne samouprave.

Pored centralne aktivnosti prikupljanja plastične, staklene ambalaže, starog papira, limenki, elektronskog i električnog otpada, organizovane su kreativne radionice, prezentacija jedinstvenih upotrebnih predmeta od otpada, organizovan je još i ekološki maskenbal predškolaca na igralištu škole.

Maskenbal je bio u znaku ekologije, a kostimi su bili izrađeni od materijala za reciklažu. Roditelji i mališali su bili izuzetno maštoviti i od otpada su napravili nesvakidašnje maske. Kreativne i zanimljive maske veštica, robota, vila, princeza, napravljene su od tetrapaka, stare hartije, kartona, plastičnih kesa i flaša, konzervi, uz ogroman trud i zalaganje vaspitačica, roditelja i dece. Deca su pored toga što su pripremila najrazličitije maske na temu zaštite i očuvanja životne sredine, recitovala, igrala i pevala.

Ove godine maske su napravljene od otpadnih materijala koji kasnije mogu da se prerađuju i recikliraju.

Dobili su diplome ”Čuvarko planete” i svečano obećali da će biti čuvari planete. Imali su defile, izvodili su zanimljive i efektne pokrete vođeni vaspitačicama. Obeležavajući Dan planete Zemlje, u sklopu projekta „Lekovito bilje“ predškolci su zasadili sadnice lekovitog bilja u konzervama koje su doneli u vrtić, a kako bi svi znali o kojim se biljkama radi, deca su nacrtala bilje i ispisala nazive biljaka koje su posadila.

U cilju edukacije građana i stavljanja akcenta na očuvanje životne okoline opštine Pantelej i našeg kraja potrebno je uspostavljanje trajne saradnje između škola, predškolske ustanove i lokalne samouprave. Na ovaj način šaljemo poruku da delujući lokalno, od svog dvorišta, mislimo globalno – na očuvanje cele planete.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com