Društvo

„Noć Sova“, po prvi put u najvećem gradu na Nišavi

U prostorijama Osnovne škole „Stefan Nemanja“ u Nišu, u četvrtak 3. marta sa početkom u 18 časova, biće održana manifestacija „Noć Sova“. Manifestaciju organizuju Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Osnovna Škola „Stefan Nemanja“.

Cilj ove manifestacije je prema rečima organizatora, pre svega edukacija dece na temu zaštite sova i značaja ovih ptica za očuvanje prirodne biološke ravnoteže, kao i razbijanje nekih predrasuda i lažnih narodnih verovanja koja prate i ugrožavaju ove tajanstvene ptice.

„Noć Sova će se po prvi put obeležiti u Nišu, zainteresovanost dece je ogromna, a energija koja dolazi od učenika i njihovih nastavnika je zadivljujuća. Ovakvim manifestacijama želimo da prikažemo značaj sova koje su iz godine u godinu sve više ugrožene. Možemo se složiti da ova tema nema bolje i bitnije publike od dece. Ornitolozi i volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije će se potruditi da predstojeće radionice osnovcima budu nesvakidašnje i nezaboravno iskustvo. Nadamo se da je ovo početak tradicionalne, godišnje manifestacije u Nišu“, pojašnjava Slobodan Marković iz DZPPS.

Nastavnica u OŠ „Stefan Nemanja“ Vesna Kocić kaže da su interesovanje kod dece uvideli nakon izleta koji su organizovali pre par nedelja.

„Već nakon izleta pre par nedelja, kada smo zajedno sa ornitolozima obilazili zimovalište sova utina u Nišu, uvideli smo ogromno interesovanje kod dece za ovakvim aktivnostima, kao i veliku, do tog trenutka, neotkrivenu ljubav prema sovama i ornitologiji. Ubrzo smo dogovorili obeležavanje „Noći sova“ u našoj školi. Za svega par dana veliki broj dece, kao i kolega se priključio organizaciji ove manifestacije. Deca su već spremila veliki broj skulpturnih radova, crteža, kostima…“, rekla je Kocić.

Nastavnica Vesna Vukojević je dodala da će manifestacija trajati cele nedelje sa interaktivnim radionicama svakog dana.

„U četvrtak će biti glavni događaj – „Noć sova“. Ornitolozi će te večeri održati predavanje o sovama, dok će osnovci prikazati svoje postavke sa umetničkim i inženjerskim radovima koje su inspirisale sove. U petak ćemo zatvoriti ovu manifestaciju nagradnim kvizom i podelom nagrada za najbolje radove“.

Vannastavne aktivnosti sa učenicima koje podižu njihovu ekološku svest u ovoj školi su godinama unazad redovne, zbog toga je Osnovna škola „Stefan Nemanja“ prepoznata i prva proglašena za Ekološku školu u Nišu.

„Vrlo rado se priključujemo i uvek ćemo podržati ovakve vidove vannastavnih aktivnosti. Učenici će imati priliku da sami istraže, ali i da od stručnjaka saznaju mnoge zanimljive činjenice o sovama. Drago mi je što sve više naše dece brine o prirodi i pticama. Učenici su oduševljeni i željno iščekuju manifestaciju predstojeće nedelje“, zaključila je Aleksandra Projović, Direktorka OŠ „Stefan Nemanja“

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com