Izbori 2016

Kako je Niš glasao

U Srbiji su danas održani vanredni parlamentarni i redovni pokrajinski i lokalni izbori.

Izborni štab SNS saopštio da je na osnovu rezultata sa 52 biračka mesta, što je nešto manje od 30 odsto glasova, da je SNS na lokalu osvojio 37,26 odsto glasova. Iza njih je koalicija „Niš, moj grad“ DS, SDS, NPS, LDP sa 12,03 odsto, SPS-JS je osvojila 11,96 odsto, pokret „Dosta je bilo“ 8,98 procenata, dok SRS ima 7,05 odsto. Predsednik Izbornog štaba Zoran Perišić je rekao da bi na osnovu ovih rezultata SNS imao 28 mesta u gradskoj skupštini.

Predsednik GO DSS Goran Đorđević kaže da na osnovu preliminarnih rezultata koalicija DSS-Dveri na republičkom nivou prešla cenzus. Što se tiče rezultata za Grad Niš i Gradske opštine tu su tek počeli da stižu materijali i zapisnici, jer su se očiledno na biračkim mestima prvo brojali glasovi za republički parlament.

Izborni štab SNS-a: Na osnovu 23 obrađena biračka mesta Srpska napredna stranka ima 40,23 odsto, SRS 7,66, Niš, moj grad 11,48 odsto, SPS 11,37 i Dosta je bilo Saša Radulović 7,93 odsto.

Izborni štab SDS podaci sa 23 biračka mesta SNS 43,9 odsto glasova.

Predsednik GO SPS-a u Nišu Žarko Ranković kaže da iz najvećih izbornih jedinica još uvek nisu dobili rezultate. Na osnovu pet posto obrađenog materijala u Gradskoj opštini Pantelej za SPS je glasalo 12,68 odsto, na prošlim izborima ova partija je u toj opštini osvojila nešto više od 11 posto, u opštini Medijana na osnovu malog uzorka SPS je dobio između 14 i 15 odsto. Ranković ističe da je bilo nepravilnosti u glasanju. Sigurno će u Matejevcu biti ponovljeno glasanje, jer je prema podacima koje imamo nađeno više glasačkih lista u odnosu na broj upisanih birača i za republičku listu i za grad.

Prvi na listi koalicije “Niš moj grad” Vladimir Domazet kaže da je sada gotovo sigurno da će ova koalicija biti druga na lokalnim izborima koji su danas održani. Očigledno je da je SNS u Nišu odneo najveći broj glasova u Nišu, mada deleko manje nego na republičkom nivou, dodao je Domazet. On je istakao da se prvi put dešava da rezultati glasanja ovoliko kasne.

GIK, malo obrađenog materijala za sad, došlo je u prostorije GIK-a. Predsednica ovog tela Jelena Žarić Kovačević, najavila je da će više podataka biti poznato oko ponoći kada se očekuju precizniji podaci. Za sada je u GIK stigao zapisnik sa dva izborna mesta, ali da ovo kašnjenje materijala nije čudno. “Ljudi na terenu imaju puno posla sa brojenjem listića, pa se ovo kašnjenje i očekivalo”, kaže Kovačević.

Izborni štab SPS ima 12 do 15 odsto glasova na osnovu obrađenih podataka sa 10 biračkih mesta, najviše sa opština Pantelej i Medijana.

Levica Srbije najverovatnije je prešla cenzus u Gradskoj opštini Pantelej, saopštio je večeras predsednk Gradskog odbora te partije Slaviša Dinić. U toj opštini Levica Srbije prema prvim preliminarnim rezultatima osvojila je oko 6 odsto glasova birača.

Izborni štab SNS na osnovu obrađenih podataka sa 7 biračkih mesta (2% biračkog tela) – 3 sa Palilule i po 2 iz Medijane i Panteleja, rezultati pokazuju da je cenzus prešlo 6 lista. Na prvom mestu je SNS sa 37,9 odsto glasova, zatim SPS i JS sa 10,67 %, koalicija “Niš, moj grad” DS, SDS, NPS, LDP ima 10,48 odsto, “Dosta je bilo” 9,86 %, SRS 8,8 procenata i koalicija Dveri-DSS 5,18 odsto.

Izborni štab “Dosta je bilo” prema prvim informacijama na centalnim biralištima u gradskoj opštini Medijana su, kažu, odmah iza SNS sa rezultatom od 10 do 15 procenata. U Paliluli imaju 7 do 14 odsto glasova, Panteleju oko 10 odsto, dok u Niškoj Banji i Crvenom krstu imaju slabiji rezultat. Koordinator za Nišavski okrug Stefan Mitrović kaže da će biti zadovoljni ako precizniji rezultati pokažu da će pokret imati mogućnost da nešto promeni.

Izborni štab DSS-Dveri, još uvek nema precizne informacije. Vladan Mančić iz ove koalicije kaže da rezulati pristižu iz minuta u minut, i da se rezultat razlikuje kada je u pitanju seoska i gradska sredina. “Mi očekujemo u Nišu procenat od 6 do 7%, čime smo zadovoljni”, kaže Mančić.

Izborni štab Levica Srbije još nema podatke o glasanju ali je nosilac liste Miroslav Miša Jović rekao da je tokom kampanje maksimalno korišćena dnevna aktivnost lokalne samouprave da se promoviše vladajuća stranka.

Izborni štab DS-SDS-NPS-LDP još uvek nema precizne podatke, ali je jedan od lidera ove koalicije Branislav Jovanović iskoristio televizijsko uključenje da se požalii kako je u toku predizborne kampanje u Nišu vladao medijski mrak. “Da ste ovako pratili naše konferencije i za vreme kompanje rezultati bi danas bili bolji. Mi smo zadovoljni sa našim trenutnim drugim mestom”, kaže Jovanović.

Izborni štab SPS-a, još uvek nema preciznih podataka kako je Niš glasao, ali je kako kažu u ovom štabu izlaznost Nišlija 52,4% prema njihovim informacijama.

Izborni štab SNS-a još uvek nije saopštio prve rezultate, ali ono što se već čulo u tom Izbornom štabu jeste da je ova partija odnela ubedljivu pobedu na dva biračka mesta, u selu Oreovac preko 75 procenata, i u Doljevcu preko 70 odsto.

Predsednik GO Srpske radikalne stranke Bojan Krstić kaže da je zadovoljan rezultatima, jer je ova partija na ove izbore osvojila daleko više u odnosu na prethodne. On dodaje da je SRS na nivou Grada Niša osvojila između 12 i 16 odsto glasova.

Iz izbornog štaba Srpske napredne stranke u Nišu saopštavaju da je izlaznost u Nišu do 20 časova bila oko 54 odsto i najavljuju prve preliminarne rezultate oko 22 sata, odnosno kada budu obrađeni materijali sa oko 20 odsto izbornih mesta.

Prema podacima Izbornog štaba SPS-a do 20 sati je glasalo 54,2 odsto birača u Nišu. Najveća izlaznost bila je u opštini Niška Banja gde je izlaznost 60 procenata. U Medijani je glasalo 56 odsto birača, u Crvenom krstu 54 procenta, Panteleju 52 i na Paliluli 49 odsto glasača.

Uskoro opširnije…

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com