ZIMNICA ZA STUDENTE NA TRADICIONALAN NAČIN – Ove godine 25 tona turšije
Zaposleni u Studentskom centru u Nišu ovih dana imaju pune ruke posla ili preciznije pune ruke povrća. Studentski centar u Nišu je jedini u Srbiji u kome se zimnica priprema na tradicionalan način, a sve zarad, kako kažu, zdravije ishrane studenata. Oni će u naredne dve nedelje pripremiti 25 tona zimnice za niške akademce koji se hrane u studentskim menzama. Počelo se sa turšijom, a nastavlja se sa kornišonima i ostalim zimskim ‘’poslasticama’’ kojima će se studenti sladiti u zimskim mesecima.
‘’Za naše studente pripremamo 8 vrsta zimnice, od turšije do kornišona, kupusa, šargarepe, karfiola, zelenog paradajza i feferona. Pripreme uvek počinju oko 15. septembra i traju do kraja meseca’’, kaže Slobodan Ranđelović, pomoćnik direktora Centra za ishranu.
Do ovih godina zimnica se pripremala u impozantnim količinama pa se kuhinja Studentskog centra pretvarala u malu fabriku za preradu povrća. Pakovalo se u podrumima centra i do 40 tona zimnice. Ove godine je korona učinila svoje, a zbog toga što još nije precizirano da li će studenti biti u Nišu ili će se nastava odvijati onlajn, količine su nešto manje. I opravdano, jer je rentabilnost i ušteda u Studentskom centru isto tako važna kao i zdrava hrana za studente.
‘’Ove godine ćemo spremiti 25 tona zbog male neizvesnosti oko kovida’’- potvrđuje Ranđelović. ‘’Do kraja septembra pripremimo sve, a 15. novembra zimnica odlazi na analizu koja se radi u Institutu za javno zdravlje Niš. Nakon rezultata koje dobijemo, a koji su do sada uvek bili pozitivni, počinje služenje zimnice studentima. Inače, studenti počinju da dobiju salate od zimnice oko 1. decembra i to traje do 1. marta’’.
Ranđelović dodaje da je kvalitet povrća koje se koristi za zamnicu strogo kontrolisan i po svim standardima je.
‘’Pre pripremne zimnice radi se analiza povrća i svih sirovina koje se dodaju. Moram da napomenem važnu stvar, a to je da u pripremi zimnice ne korsitimo konzervanse tako da je hrana koju nudimo studentima bezbedna što je za nas najvažnije’’- dodaje Ranđelović.
Najviše se za zimu ostavlja kiseo kupus koji se služi kao salata, ali se od tog istog kupusa prave i sarme tokom zimskih meseci. Inače, studenti vole da jedu turšiju, tako da nam na kraju zime ne ostane ni kilogram od pripremljene količine, kažu u Studentskom centru.
Za studente je najvažniji ukus pripremljene zimnice, a nakon podatka da ne ostane ni kilogram, zadovoljni su. Za Studentski centar je važna i ušteda novca koja se dobija pripremom zimnice na tradicionalan način. Zimnica je uskladištena u najveći špajz u Nišu koji se prostori ne 400 kvadrata. Receptura za pripremu zimnice je identična onoj koju koriste bake studenata i ljuborno se čuva.
‘’Studentski centar u Nišu ima i svoju mesaru, pekaru i svoju poslastičaru.Studentima su svakog dana ponuđeno pet do šest vrsta jela i nekoliko vrsta salata koje se služe po principu švedskog stola’’- dodaje Ranđelović.
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.