Stari Niš

Zgrada Predsedništva SO Niš – Arhitektonski najvredniji javni objekat grada

Zgrada Predsedništva SO Niš nalazi se u ulici 7. jula broj 2. Spada u red arhitektonski najvrednijih javnih objekata Niša.

Nalazi se u najužem centru grada, na početku ulice 7. jula, na mestu nekadašnjeg Kneževog dvora, letnje rezidencije kneza-kralja Milana Obrenovića, čiji su ostaci tada bili uklonjeni. Zgrada je građena za potrebe filijale Narodne banke u Beogradu. To je prva filijala državne Narodne banke u Srbiji.

Svečanosti oko postavljanja kamena temeljca održane su 28. jula 1924. godine, na desetogodišnjicu početka Prvog svetskog rata, objavljenog toga dana 1914. Srbiji od Austrougarske, telegramom. O ovim svečanostima pisala je sva niška i beogradska štampa. Kamen temeljac položio je guverner jugoslovenske Narodne banke u Beogradu, Đorđe Vajfert, u prisustvu 70 zvanica. U temelj zgrade stavljena je povelja sa kratkim istorijatom Niša, sa naglaskom na desetogodišnjicu početka Prvog svetskog rata, datumom polaganja i popisom ličnosti koje su prisustvovale svečanostima.

U niškoj štampi zabeleženo je da je tada povelju pročitao „inženjer Tabaković“, koji se u arhivskoj građi iz 1921. godine pominje u Nišu kao „okružni inženjer S. Tabaković“. Nije to, dakle, poznati novosadski arhitekta Đorđe Tabaković (1897-1971), za koga bi se moglo pretpostaviti da je projektant ove zgrade. Zgradu je projektovao beogradski arhitekta Aleksandar Janković, čije je, do tada najpoznatije ostvarenje, Okružno zdanje u Pirotu podignuto pre Prvog svetskog rata.

Zgrada Narodne banke završena je 1925, a 13. januara 1926. godine list Niški glasnik doneo je vest da se „Niška banka potpuno preselila u novosazidanu zgradu“.

Zgrada Narodne banke, sada Predsedništva, rađena je u duhu neoklasicizma, sa dekorativnom ornamentikom u veštačkom kamenu i posebno naglašenim ulaznim delom. Poseduje duboki suturen, prostrano prizemlje sa stubovima, brojne prostorije na spratu i potkrovlju. Karakteristični su lepo izvedeni biljni ornamenti, timpanoni i prozorski okviri, kao i nizovi stubova, sve u veštačkom kamenu. Zgrada, po svojoj arhitekturi, pripada grupi najlepših javnih objekata u Srbiji.

Kada su 1972. vršeni adaptacioni radovi pred useljenje Predsedništva SO Niša, uklonjena je bogato izvedena ograda od kovanog grožđa, velike vrednosti.

Duži niz godina u ovoj zgradi su se obavljala venčanja, a danas ona služi prevashodno kao kancelarija gradonačelnika Niša.

Zgrada je 1986. proglašena spomenikom kulture i zaštićena je zakonom.

Priredio:
Novaković Milan

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com