Društvo

Nagrade arihitektama iz Niša Saši Buđevcu i Mirku Stanimiroviću

Arhitekte iz Niša, Saša Buđevac i Mirko Stanimirović dobitnici su nagrada na Balkanskom arhitektonskom bijanalu, koji se održava u Beogradu. U okviru ovog bijanala otvorena je izložaba crteža i skica u arhitekturi pod nazivom “Na liniji arhitekture” u galeriji “Lag”.

Saši Budjevcu je nagrada dodeljena retrospektivno za učešće na ovoj i svim dosadašnjim izložbama, a Mirku Stanimiroviću za 2022. godinu.

“Ovakva jedna izložba je značajna jer radi na afirmaciji arhitekture kao struke i pojedinih aspekata bavljenja arhitekturom kao profesijom”, kazao je Buđevac Niškim Vestima i dodao da je izložba prava prilika da se struka podseti nekih poznatih i priznatih crtača, ali i da se javnosti otkrije potpuno nezapažen kreativni svet arhitekture.

Buđevac na izložbi prikazuje crteže radova koji su nastali iz procesa, što je posebno značajno danas kada je arhitektonska struka prešla u digitalni svet, odnosno kada se sve projektuje na računarima.

“Ova izložba je podrazumevala arhitektonski crtež, jednu klasičnu arhitekonsku tehniku koja je u prirodi struke deo procesa stvaranja. To je klasičan pristup arhitektonskom projektu.”, objašnjava Buđevac.

Nagrada nosi naziv “Mića Rajević”, po imenu pokojnog profesora koji je predavao crtanje na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com