Moja pričaVideo

Zbog njega je i Pele pevao “Skalinadu”. On je legenda Čaira – Vito Dimitrijević (VIDEO)

Po mnogim stvarima je poseban. Rođen je u Surdulici, a zbog kvaliteta i velikog fudbalskog talenta veoma rano je dobio poziv da pređe u Crvenu zvezdu. Beograđani su želeli prvo da ga pošalju na kaljenje što se Vitomiru Dimitrijeviću nije dopalo pa je parafirao za niški Radnički. U Realu sa Nišave proveo je, iz dva puta, osam sezona. Tokom služenja vojnog roka zavoleo je Ljubljanu što ga je inspirisalo da pređe u Olimpiju. Slede najsvetliji trenuci igračke karijere Vita Dimitrijevića do kojih je, kako sam kaže, stigao uz pomoć životne sreće. Prešao je preko Atlantika i zaigrao za čuveni Kosmos. Svlačionicu i teren delio je sa tada najboljim igračem na planeti Peleom koji ga je zvao “Gazda”. Bio je omiljeni saigrač Francu Bekenbaueru, a ne smemo zaboraviti ni čuvenog Johana Krojfa.

 

“Moj životni put protkan je ogromnom količinom sreće. Kako na drugi način da opišem činjenicu da sam igrao u čuvenom Kosmosu za koji su nastupali sami reprezentativci. Igrali su svemirski fudbal, a ja sam uz njih dobio takvu motivaciju, energiju, snagu da neumorno trčim po celom terenu. Engleski jezik nisam znao pa nisam ni video šta se o meni pisalo. Tek kasnije sam saznao, ali podvlačim u mom slučaju bio sam miljenik fortune”, govori ovaj slavni fudbaler.

Voleo je fudbal mnogo, još kao dete. Škola ga nije zanimala. Bio je uporan, fudbal je bio njegov život, a sve što mu se desilo kasnije prepisuje spletu okolnosti, moža sreći, a po malo i čudu.

“Ako voliš nešto, ma koliko da si talentovan, ako ne radiš na tome, od toga nema ništa”, kazao je Vito kratko Niškim Vestima.

Vito Dimitrijević u Nišu

Najpre je počeo da igra za “Radnik” iz Surdulice. Kaže da je bilo mnogo boljih fudbalera od njega, ali da se njemu desilo čudo. Slučajno je otišao u Radnički, a onda i iz niškog kluba u Olimpiju. Po završetku sezone 1976/1977 otišao je iz Olimpije u njujorški Kosmos, gde je svoje fudbalsko umeće predstavio u najboljem mogućem svetlu.

“Kada me je menadžer pitao “da li bih igrao sa Peleom”, ja sam se naljutio, jer sam mislio da se šali samnom. Nisam ni znao da je menadžer. Sreća, pa se na moje psovke nije naljutio. Rekao mi je da će da me pita još jednom, a da je odluka moja. Pristo sam, dao neke uslove, a Amerikanci su sve prihvatili, ja sam im bio najjeftiniji. Sto puta više da sam tražio ja bih dobio. Ipak, postojao je jedan uslov, pošto nisam bio poznat. Trebalo je Amerikanci da dođu da me vide na probi u Bajernu. Moram da priznam da sam se uplašio i da sam to odbio. Rekao sam mu da ako žele da me vide neka dođu u Ljubljanu, u Zagreb, Split”, iskren je Dimitrijević.

Dodaje da je imao sreće pa je menadžer bio pametan. Otišao je kod njegove majke u Surdulicu, predstavio se i ispričao sve šta bih ja dobio, koliko bi to značilo za Srbiju i za Jugoslaviju. Njegova majka mu je objasnila da on nikoga ne tretira i da jedino možda može jedan prijatelj iz Surdulice da mu otkrije način na koji može da ga natera da ode. Menadžer je tako i uradio. Našao je Vitinog prijatelja koji mu je rekao: “Vita je poseban tip, nemoj više da mu govoriš o Americi, o Peleu, o ničemu. Kaži mu da idete u Minhen da se zezate, daj mu 2000 jer on mnogo voli da troši novac.”

“Došao je kod mene i rekao mi ma “Vito pusti i Pelea i Bajern, idemo mi u Minhen da se provedemo”. Sve kako je rekao tako je i bilo. Odigrao sam utakmicu, ali nisam znao da moju igru treba da vidi i Bekenbauer koji je već potpisao ugovor sa njima, a to niko nije znao. Njegova reč se čekala. Da je on rekao ne, ja ne bih otišao u Ameriku. Za mene je bio zainteresovan i Bajern u tom trenutku, ali ipak sam otišao u Ameriku”, kazao je Vito.

Foto: arhivska fotografija

Naš proslavljeni fudbaler danas živi u Ljubljani i osim u fudbalu uspešan je i u biznisu. Kaže da bi osim u Ljubljani živeo jedino u Nišu. Otvorio je restoran preko puta pijace, koji je bio ukrašen slikama iz njegove Američke priče. Sve njegove fudbalske veštine ostale su iza njega, ali se i danas o njima priča. On retko o sebi govori. Intervjue ne daje, ali smo uspeli da po koju reč o njegovom životu iz njega izvučemo, kako bi buduća pokolenja znala da je on jedan od najboljih iz Niša.

 

Tekst je deo projekta “Oni su najbolje iz Niša”, koji je sufinansiran od Grada Niša – Gradske uprave za društvene delatnosti, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2022. godinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com