Ekonomija

Zavod Republike Slovenije organizuje Sajam zapošljavanja u Nišu

Nakon uspešno održanog Sajma zapošljavanja u Beogradu, kome je prisustvovalo nekoliko hiljada zainteresovanih građana, predstavnici Zavoda Republike Slovenije za zapošljavanje i slovenačkih kompanija predstaviće mogućnosti zaposlenja za građane Srbije i u Nišu – 26. septembra u Sportskom centru Čair. Sajam je za posete otvoren od 12 do 20 časova.

Tokom sajma zapošljavanja u Nišu, svoju delatnost i otvorene pozicije predstaviće brojne kompanije, uključujući Kras, Lasertehnik, koncern Kolektor i preduzeće Pošta Slovenije. Na licu mesta moguće je i aplicirati za raspisana radna mesta u oblasti obrade kože, telekomunikacionih usluga, automobilskoj industriji, ugostiteljstvu, zdravstvu i dr.

Zbog velikog interesovanja i odziva građana, i tokom Sajma zapošljavanja u Nišu predstavnici Zavoda Republike Slovenije za zapošljavanje organizovaće predavanje „Radni i životni uslovi u Sloveniji“. Predavanja, zahvaljujući kojima će građani saznati više o životu u Sloveniji i mogućnostima koje donosi bilateralni sporazum Srbije i Slovenije, održaće se od 13, 15 i 17 časova u Balon sali Sportskog centra Čair.

„Da podsetimo, početkom meseca započelo je sprovođenje Sporazuma Vlade Republike Slovenije i Vlade Republike Srbije o zapošljavanju državljana Republike Srbije u Sloveniji. Ovaj sporazum donosi organizovaniji i uređeniji način posredovanja i zapošljavanja radnika po uzoru na zaposlenje radnika iz BIH, što znači veću pravnu sigurnost radnika“, poručuju organizatori Sajma zapošljavanja.

Prema odredbama sporazuma, postupak izbora radnika počinje na inicijativu slovenačkog poslodavca, koji Zavodu Republike Slovenije za zapošljavanje prijavljuje slobodno radno mesto, dok će se obaveštavanje o istom i izbor kandidata obavljati u Srbiji. Radna dozvola se izdaje na tri godine uz mogućnost produženja, a boravišnu dozvolu će radnici morati da dobiju posebno.

Ugovor o zaposlenju će morati da bude zaključen najmanje na godinu dana, a poslodavac se može odlučiti i za najviše tromesečni probni rad. Prvu godinu radnik mora biti zaposlen kod poslodavca za koga je dobio radnu dozvolu, a po isteku jednogodišnjeg zaposlenja, radnik će imati slobodan pristup tržištu rada, što znači da će moći da se zaposli kod drugih poslodavaca, ali će novo zaposlenje u Sloveniji morati da potraži u roku od 30 dana, odnosno do isteka perioda u kome će imati pravo na novčanu naknadu za nezaposlenost. U suprotnom, biće započet postupak vraćanja radnika u Srbiju.

Pored radne dozvole, radnik mora u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u matičnoj državi odnosno u upravnoj jedinici u Sloveniji dobiti još jedinstvenu boravišnu dozvolu i dozvolu za rad. Dozvola, izdata prema Sporazumu, važi za saglasnost Zavoda za izdavanja jedinstvene dozvole.

Godine 2018, Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje je izdao više od 9.900 saglasnosti za zaposlenje i radnih dozvola srpskim državljanima, što predstavlja četvrtinu svih izdatih dozvola i saglasnosti. Najviše ih se zapošljava u delatnosti saobraćaja i skladištenja, građevinarstva i u prerađivačkim delatnostima. Državljani Srbije su se u prošloj godini u Sloveniji zapošljavali prvenstveno kao vozači teških kamiona i tegljača, varioci, elektroinstalateri, alatničari, zidari, kuvari i tesari.

Više informacija o događaju i  izlagačima možete pogledati na stranici:

https://www.posaousloveniji.rs/sajam-u-nisu/

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com