Društvo

Zašto je bukovača zdravija od šampinjona

Poznato je da su samonikle gljive najzdravije, jer se ne tretiraju insekticidima. Međutim, kako na našem tržištu ima najviše onih koje se uzgajaju u gljivarnicima, stručnjaci kažu da je u tom slučaju bukovača mnogo zdravija jer je čak šest puta manje toksična od šampinjona.

Poznato je da je bukovača odlično pomoćno lekovito sredstvo, koje su za jačanje imuniteta vekovima koristili Kinezi, međutim, osim što je zdrava, ona je i manje otrovna od ostalih pečurki koje se uzgajaju u domaćim uslovima.

Da bi jedna pečurka mogla da izraste  mora se tretirati pesticidima kako bi mogla da se očuva od insekata i bakterija. Bela pečurka, kod nas poznatija kao šampinjon, je najnepovoljnija za jelo, jer je to pečurka koja u sebi ima čak 6 tretmana dok ne izraste u plod koji mi konzumiramo, dok je recimo za bukovaču dovoljan samo jedan tretman“, kaže Milan Nešić član gljivarskog društva .

U prirodi bukovača raste u buketima ili grupama, po hladnom vremenu, na mrtvom drvetu, najčešće listopadnih vrsta. Gajene vrste su svakako najpopularnije i po zastupljenosti na tržištu su odmah iza šampinjona.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com