Društvo

“Zaštitnici tvrđave” – Vitezovi iz Evrope i Srbije dolaze u Niš!

“Zaštitnici tvrđave” je treći po redu viteški festival koji će se održati do 14. do 16. juna u Nišu, u organizaciji Viteške svebor družine „Zmajeva griva“.

“Festival je mesto okupljanja viteških družina koje nastoje da predstave srednjevekovnu kulturu i život slavnih predaka. Okupljeni unutar zidina niške Tvrđave, ovi vitezovi će se družiti, ali će biti organizovane i viteške borbe jedan na jedan, grupne borbe, borbe sa vatrom”, kaže Dušan Hadžić, starešina Viteške družine Zmajeva griva u Nišu.

U niškoj Tvrđavi sredinom juna okupiće se vitezovi iz cele Srbije, ali i iz Belgije, Slovačke, Mađarske, Republike Srpske.

“Vitezovi iz Srbije će zajedno sa gostima iz inostranstva posetiocima pokazati srednjovekovni način života, srednjovekovnu nošnju, vitešku opremu, oruđe koje su koristili ali i oružje sa kojim su se borili”, dodaje Dušan Hadžić.

Za Nišlije će, svakako, biti najzanimljiviji tradicionalni Defile viteških družina  koji šetaju sa konjima kroz centar grada i na taj način ih pozivaju na festival.

“Posetioci festivala će u Tvrđavi moći da se osveže u Srednjovekovnoj krčmi, ali sa sobom mogu da ponesu i neki suvinir koji će kupiti na Srednjovekovnoj pijaci. Za njih će biti “otvoreno” i viteško naselje sa šatorima. Moći će da dođu da pohledaju kako se postavljaju šatori, materijal od koga su napravljeni, da vude kako su vitezi u to vreme živeli, šta se spremalo za jelo, kako su se oblačili i kako su pravili odeću i štitove, ali i da se slikaju u tom ambijentu”, objašnjava Dušan Hadžić.

Postioci festivala će uz to moći da se oprobaju i u gađanju likom i strelom i kopljem. Deca će moći da jašu ponija jer će u to vreme u Tvrđavi biti i ZOO Planet. Za mališene su pripremljene i kreativne radionice u kojima će učestvovati.

Održavanje festivala pomogli su Turistička  organizacija Niša, Gradska opština Crveni Krst kao i JKP “Mediana”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com