Društvo

#ZaštitiLice – Niškim džedajima cilj 15 hiljada maski

Akcija “Zaštiti lice” je u punom jeku. Prikupljaju se donacije, kroji, šije, ali i isporučuje gotov proizvod – maske.

Sredinom marta najpre se niška dizajnerka Nevena Kragić javila s idejom da sa kolegama šije zaštitne maske, a niški džedaji odlučili su da podignu sve to na viši nivo, i uključe mnogo više ljudi. Sada su već počeli isporuku maski.

Foto: Džedajski pokret

 

“U početku je bio najveći problem da napravimo ceo krug proizvodnje, od same nabavke materijala do krajnjeg produkta – maski. Pokrenuli smo donacije za prikupljanje sredstava kako bi obezbedili materijal. Paralelno sa tim napravili akciju da se jave šnajderi koji kod kuće imaju mašinu. Imamo 34 šnajdera, a samo njih dvadesetak ima mašine”, kaže osnivač Džedajskog pokreta Miloš Antić za Niške Vesti.

Krojenje je bio veliki problem jer su mogli sa jednim nožem da kroje po najviše 300 dnevno, a sada im se javila porodična proizvodnja koja kroji i do 4 hiljade komada dnevno.

Foto: Džedajski pokret

“Polako se zaokružuje proces proizvodnje i počinjemo dostavu maski. U 90% slučajeva maske će ići u KC Niš, a javili su se i iz Kuršumlije. Akciji su se pridružile i građanske inicijative, spajaju se udruženja sa sličnom misijom. Svakog dana očekujemo da nam se iz Leskovca i Vranja jave udruženja koja bi mapirala gde su maske najpotrebnije kako bi ih slali i tamo”, rekao je Miloš Antić.

Miloš dodaje da nisu samo ljudi u zdravstvu ti kojima idu maske. Dele ih udruženjima kojima je to neophodno, sindikatima policije, Centru za socijalni rad, kućnoj nezi – spisak se povećava. A povećava se i proizvodnja i isporuka.

Foto: Džedajski pokret

“Sada nam se povećava proizvodnja, na tome radimo. Želimo da se dnevna proizvodnja poveća kako bi što pre došli do cilja, a to je ukupno 15 hiljada maski od početka akcije”, zaključuje.

Džedaji kažu da im uvek nedostaju šivači i poručuju da se jave oni, ali i svi oni kojima su maske neophodne. O ovoj akciji obaveštavaju sve putem društvenih mreža i sa svom sajtu.

Džedajski pokret je zajednica koja promoviše kulturu mira i tolerancije, kao i razvoj ljudskih odnosa u pozitivnom smeru. To je njihova misija sa kojom je pokret osnovan, a od te 2013. svakim gestom oni to i dokazuju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com