Društvo

Zadružni dom u Gornjem Matejevcu ide na licitaciju, meštani žele da im se vrati, grad obećao pomoć

Grad Niš će se potruditi da  Zadružni dom u Gornjem Matejevcu ostene meštanima ovog niškog sela , odnosno da postane gradska imeovina i učestvovaće na licitaciji za njegovu kupovinu. Zgrada Zadružnog doma kao veći deo obližnjeg fudbalskog igrališta u vlasništvu je nekadašnjeg niškog preduzeća PIK i u stečaju je.

Zgrada je stavljena  na prodaju, koju je oglasila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Javno nadmetanje je zakazano za 8. mart. Upravo je to za meštane Gorenjeg Matejevca najveći problem sa kojim se oni sada sreću i o čemu su razgovarali sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski koje obišla ovo selo u okviru akcije Karavan.

 „U Gornjem Matejevcu u ovom trenutku je najveći problem ko će  biti vlasnik Zadružnog doma i igrališta. Grad će učestvovati na licitaciji koja je zakazana za 8.mart i nadam se da ćemo uspeti da se izborimo za PIK-ovo imenje koje je u stečaju da i dalje ostane meštanima Gornjeg Matejevca. O tome ćemo danas razgovarati i sa stečajnim upravnikom. Uradićemo sve što je u moći Grada i meštani ne bi trebalo previše da brinu jer ćemo se potruditi sa svim našim službama, posebno sa prvobranilaštvom, da pripremimo potrebnu dokumentaciju za zakazanu licitaciju“, kazala je grdaonačelnica Sotirovski.

Meštani Gornjeg Matejevca su na sastanku sa gradonačelnicom istakli da žele da im se vrati zgrada Zadružnog doma koju su njihovi roditelji i dedovi gradili sami, svojim rukama, 1948/49.godine. Osim toga vezani su i za fudbalsko igralište koje bi ovom licitacijom takođe bilo otuđeno, a sami su i njega napravili za fudbalski tim za koji svi u selu srčano navijaju pa na utakmicama mogu da se vide i bake sa unucima. Za njih je, kako su kazali, ovo svetinja i ne žele da je se odreknu.

„Problem je prodaja zgrade i najavljena licitacija. Dom su napravili sami meštani uz veliki kuluk. Pravili su ga  naše dede i babe, očevi i majke, i šta dalje da kažem. Srce nas  boli za taj Zadružni dom koji je propao i ruiniran. Moja je majka bila u odboru za izgradnju ovog doma i kada je počeo da se gradi ceduljice sa imenima svih članova odbora stavljene su u flašu koja je ugrađena u temelj doma“, kaže meštanin sela  Branko Rajković.

Teška srca se žitelji ovog sela odriču i fudbalskog igrališta.

„To je naša „bombonjera“. Sada smo dobili obećanje od gradonačelnice da će to svakako ostati žiteljima Gornjeg Matejevca“, dodao je  Rajković.

Sa gradonačelnicom Niša i njenim saradnicima Gornji Matejevac je posetila i Nataša Stanković, predsednica GO Pantelej.

 „Dom je mesto  okupljanja i mladih i starih, a fudbalski teren koji je u njegovom sklopu je simbol ovog sela. Sada je stvorena  prilika da zgrada doma pripadne Gradu, odnosno da postane  imovina Grada ukoliko Grad uđe u nadmetanje. Sastanak sa stečajnim upravnikom je zakazan i na njemu će biti i predstavnici sela. Svi ćemo se zajedno boriti da ovaj Dom ostane meštanima Gornjeg Metejevca kako bi u narednom periodu moglo da se računa i na sređivanje ovog prostora“, kaže Nataša Stanković.

Razgovaralo se i o asfaltiranju ulica, o uvođenju vodovoda i kanalizacije. Tri ulice u selu  biće asfaltirane. Dogovoreno je i da urede prilazi Latinskoj crkvi za šta je grad izdvojio milion dinara. Biće urađena i kapija na ulazu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com