Društvo

Za makedonsku kuhinju osam medalja

Kada Makedonci kuvaju nema dileme. Ukusna jela sa juga Balkana  po pravilu budu nagrađena medaljama, a članovi Udruženja “Vardar” iz Niša su samo za desetak dana i dva takmičenja osvojili čak osam odličja, pet zlatnih i tri srebrna. Ovim medaljama Udruženje na najbolji način promoviše nacionalnu kuhinju, a oni koji je probaju po pravilu traže recepte da se u pripremanju okušaju i sami.

“Krajem proteklog meseca održani su “Dani višnje”, manifestacija na kojoj redovno učestvujemo”, kaže Blage Petruševski, predsednik Udruženja Makedonaca “Vardar” u Nišu. “Pošto se manifestacija održavala pored jezera, riblja čorba ja bila neizostavna, ali smo pripremali još dva jela i uspeli ukusom da nadmašimo mnoge takmičare, a dokaz za to su medalje u našim rukama. Bili smo među najboljima i u pripremanju specijaliteta od višanja, a uglavnom se radilo o kolačima”.

Petruševski dodaje da Udruženje okuplja veliki broj pripadnika makedonske nacionalne manjine koji žive u Nišu i koji već godinama čuvaju i neguju makedonsku kultururu i običaje u gradu, a posebno se ponose makedonskom kuhinjom. Manifestacije na kojima učestvuju za njih su jedan od načina da se druže, međusovno pobezuju, ali i da promovišu kulinarsku tradiciju Makedonije.

Foto: V. P.

“Naša tajna je, možda, ne samo u receptima koje ljubomorno čuvamo, već i u veštim rukama naših članica i članova koji se rado prihvataju varjača”, dodaje kroz smeh Blagoje Petruševski.

Sa medaljama članovi ovog Udruženja vratili su se i sa Šestog međunarodnog „Gastro turističkog festivala“, koji je održan u Nišu.

“Tada smo osvojili  4 zlatne medalje i to u pripremanju riblje čorbe, makedonske trpe, makedonske banice i makedonskog gulaša”, dodaje Petruševski.

Za članove ovog Udruženja nema odmora. Već sada su počeli da se pripremaju za  obeležavanje  „Ilindana“, nacionalnog praznika Republike Severne Makedonije i koji se obeležava 1. i 2. avgusta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com