Društvo

Vitezovi iz Srbije i inostranstva stižu u Niš!

Još samo 3 dana dele nas od početka viteškog festivala sa međunarodnim karakterom “Zaštitnici tvrđave” u organizaciji Viteške družine “Zmajeva griva”. Unutar zidina niške tvrđave brojne viteške družine iz zemlje i inostranstva predstaviće posetiocima srednjevekovni način života.

Učešće su do sada potvrdili vitezovi iz Belgije, Slovačke, Bugarske i Republike Srpske.

“Ono što nas posebno raduje kao organizatore jeste i prisustvo viteških udruženja iz čitave Srbije, iz Beograda, Novog Sada, Jagodine, Stalaća, Kraljeva… Manifestacija se ove godine odvija uz partnerstvo sa Turističkom organizacijom Niš, GO Crveni Krst i Kancelarijom za mlade grada Niša.” rekao je ispred TON Uroš Parlić.

Prisustvo ovom festivalu pružiće mogućnost posetiocima da se na jedan dan i oni sami oprobaju u ulozi viteza, pa će tako svi oni biti u prilici da se upoznaju sa tehnikama izrade viteškog oklopa, mača i strele, oprobaju u jahanju konja, prošetaju srednjevekovnom pijacom, gađaju lukom i strelom, prate profesionalni turnir u streličarstvu, prisustvuju borbama viteza, probaju viteško pivo i prepuste se druženju u viteškom kampu.

“S obzirom da je prošle godine ova manifestacija trajala jedan dan, ove godine smo se potrudili da festival traje duže. Otvaranje će biti u petak oko 17 časova a nakon toga očekuje nas kratak defile. Sve će se odigravati u tvrđavi.” rekao je ispred viteške družine “Zmajeva Griva” Dušan Hadžić.

Borbe 1 na 1 i grupne borbe trajaće do 21 čas a nakon toga zakazano je druženje u srednjevekovnoj krčmi.

Biće tu programa prilagođenog i za najmlađe a svako ko se u određenom nadmetanju pokaže kao najspretniji biće proglašen za “malog viteza” ili “princezu”.

“Već druga godina kako sarađujemo sa Udruženjem Zmajeva griva oko ove manifestacije. Ove godine polako dobija međunarodni karakter i u odnosu na prošlu godinu imamo malo više posla. Trebaće više prostora u odnosu na prethodni festival. Veliki značaj za opštinu Crveni Krst kako kulturni tako i turistički.” rekao je Danijel Stanković, zamenik predsednika Skupštine opštine Crveni Krst.

Večernji program festivala uključiće kulturno-umetničke nastupe, srednjevekovnu muziku, srednjevekovni ples, nastupe sa vatrom i večernje borbe viteza. Sve će se odvijati na Letnjoj pozornici a ulaz će biti besplatan.(petak-iza Džamije na platou, zbog zauzetosti pozornice).

Festival počinje u petak 8.juna a završava se u nedelju 10.juna. 

Do tada, pogledajte promotivni spot u produkciji Jupiter’s Rings Studios.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com