#AKCIJE

Vesić u Nišu: Oprema novog terminala biće modernija od beogradske

Nova tеrminalna zgrada aеrodroma “Konstantin Vеliki” bićе u funkciji od 1. jula, najavio jе danas ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, Goran Vеsić koji je sa Nj.e.g. Li Mingom, ambasadorom Narodne Republike Kine obišao radove.

Mihajlo Zdravković direktor preduzeća „Aerodromi Srbije“ je tom prilikom podsetio je da je inicijalni rok za završetak radova 12 meseci, ali da će radovi koji su neoophodni za otvaranje nove terminalne zgrade, biti završeni do početka jula meseca.

„Radovi teku punim kapacitetom, nova terminalna zgrada biće na ponos svih naših putnika i ličiće na one evropske aerodrome. Preko 10 miliona eura uloženo je u novu terminalnu zgradu, 5 u opremanje iste i 17 u insfrastrukturne radove koji se, ne tiču samo te zgrade, već i robno carinskog terminala“, pojašnjava Zdravković.

Prema njegovim rečima, nove površine za parkiranje vozila za putnike biće kapaciteta 580 vozila, dok danas taj broj iznosi 173.

„To je tri do četiri puta više nego što sada imamo u ponudi. Povećaće se i broj parking mesta za kamione sa 49 na 103. Kapaciteti će biti znatni duplirani. Očekujemo da sa završetkom ove infrastrukture proširimo mrežu destinacija i primimo putnike jer je zgrada dimenzionisana da primi i do milion i po putnika na godišnjem nivou“, završava Zdravković.

U čitav kompleks je uloženo nešto više od 32 miliona eura.

„Menjamo sve ono što nije menjano od kad je aerodrom otvoren. Kupili smo i novu opremu, bolju i moderniju od one koju ima beogradski aerdorom. Njena vrednost je pet miliona evra. Trebalo je da bude instalirana 30. septembra, ali će ipak biti do 1. jula, kada očekujemo da ovaj terminal primi putnike“, istakao je ministar Vesić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

Podsetio je da je prošle godine niški aerodrom imao 488.312 putnika što je rekord u istoriji tog aerodroma, a da se očekuje da će ih u budućnosti biti još više.

„Moj cilj kao ministra je da u naredne četiri godine iz Niša bude barem 20 linija i radićemo na tome, što sa Air Srbijom, što sa drugim prevoznicima.Radićеmo narеdnih godina novu zgradu na mеstu starе, kao i rеkonstrukciju polеtno-slеtnе pistе“, rеkao jе Vеsić.

Dogradnja terminalne zgrade omogućiće kapacitet za 1,5 miliona putnika godišnje i moći će da opsluži 6 vazduhoplova istovremeno. Imaće 5 izlaza (gejtova) i mogućnost korišćenja avio mosta.

Radovi su povereni  kineskoj kompaniji Šandong Internešnal.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Zar ne bi trebalo da uz srpsku ćirilicu, ide i Airport K.V Niš, kao svuda u svetu i naziv na ngleskom. Zašto u svemu idemo kako ne treba?

    1. Sa jedne strane je cirilica i naslov je na Srpskom,na drugoj strani latinica Engleski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com