Region

Uz pesme sa Kosova i srpske zastave, stanovnici Bujanovca i Surdulice obeležili Badnje veče (VIDEO)

Pravoslavni vernici širom Srbije obeležili su Badnje veče, paljenjem badnjaka i uz najsnažnije poruke mira, sloge porodične sreće i radosti. Ove godine za razliku od prethodnih, manje je okupljenih, ali je čini se veća želja za očuvanjem srpskog identiteta, tradicije, kulturnim jedinstvom.

Stanovnici Surdulice okupili su se ispred pravoslavnih hramova i uz pesme sa Kosova i srpskih zastava koje su se vijorile tradicionalno palili badnjak. Surduličani su badnjak palili u porti hrama Svetog  Đorđa.

Slična slika dolazi i iz Bujanovca. Ispred crkve Svetih Apostola Petra i Pavla zavijorile su se srpske trobojke.

Uz poruku „Još uvek nas ima“ pravoslavni vernici su pokazali da čuvaju srpske svetinje i običaje, identitet Stare Srbije i nasleđe Nemanjića, srednjovekovne srpske dinastije koja je ostvarila najveće proširenje srednjovekovne Srbije. Na ovaj način ponovo su poručili da čuvaju pravoslavnu veru, svoj jezik i svoje pismo.

 

I kao što grupa „Galija“ u pesmi poručuje „Pravoslavlje dolazi sa Juga“, stanovnici ovog dela Srbije su to večeras i pokazali!

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com