Društvo

Santrač: Veliki sto sa belim stolnjakom, što miriše na dunje sa starih šifonjera – na stolu pileća čorba, sarma, pečenica i pita od oraha

Ovako je pre dve decenije legendarni voditelj Radio Niša Tomislav Santrač najavljivao Božić u jutarnjem programu iz studija u Nišu, najavu prenosimo u celosti.

U vreme kada se mislilo da ateizam podrazumeva i odricanje od slave i verskih običaja  naših predaka, poslednju deceniju izgubljena deca Božija vratila su se svom pastiru.

I tako, dok se nekada Božić slavio iza navučenih zavesa, daleko od očiju zluradih i opakih, u toplini porodice, po pravilu u starom jezgru Niša, Paliluli, Šećer mali, Jagodin mali i oko Stambol kapije sve je bilo ispunjeno lepotom najradosnijeg hrišćanskog praznika.

U svim kućama Badnje veče proslavljalo se svečano. Po podu sobe bila je razbacana slama, a na sredini bio je postavljen veliki sto pokriven belim stoljnjakom, ispeglanim i čistim što miriše na dunje sa starih šifonjera. Na stolu je bila Božićna sveća iz Pantalejske crkve a na veliku bakarnu činiju bile su postavljene četiri velike rumene jabuke. Domaćica položi Božićni kolač nasred stola.

Uz ručak se pripremala hladna posna večera. Na stolu su uvek pržena riba, pasulj prebranac, kiseo kupus, turšija, med i orasi. Domaćin baci po sobi nkoliko oraha, pali voštanicu i sa ukućanima otpeva ROŽDENSTVO.

U toku noći peče se pečenica a badnjak je posut vatom i slamom. Rano izjutra, po ciči zimi, ali sa toplinom u srcu u domaćinovu kuću ulazi položajnik i pozdravlja sa – Hiristos se rodi. Za Božić se ručak sprema pileća čorba,, sarma, pečenica sa salatama i pita od oraha.

Ko u detinjstvu nije zagrizao metalnu paru u Česnici, ne zna kakva je to radost. Božić je svetkovina srca i duše. Vratite se bar za trenutak u one dane detinjstva, kada ste na Božić bili najsrećniji.

Zato u sreći i miru provedite Božić i prznike.

Piše: Tomislav Santrač

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Srećni praznici. Postavljena slika :ugao Orlovića Pavla i 7.juli. Baš ,,dobro” poznajete centar grada…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com