Društvo

Umesto pastira na livadama roboti

Roboti bi uskoro mogli da se pojave na livadama i zajedno sa psima ili bez njih, brinu o stadima, recimo ovaca, ili neke druge stoke. Ma koliko zvučilo kao naučna fantastika, moguće je. Nišlija Dušan Krstić je osmislio prototip robota-pastira, koji će umesto pastira moći da izvodi stoku na ispašu. Ovo  inovativno rešenje za primenu u stočarstvu rezultat je saradnje Mašinskog fakulteta i beogradske firme Coming Computer Engineering. Oni su dobili najveći grant Inovacionog fonda Republike Srbije za saradnju nauke i privrede i zaslužili mesto u novootvorenom Naučno-tehnološkom parku.

“Firma Coming Computer Engineering, tačnije njen niški ogranak osmislila je softver dok je robota izradio Mašinski fakultet u Nišu.  Naš robot nosi ime „šepard“ odnosno pastir, jer je osmišljen da čuva stoku, a u cilju povratka tradiconalnom načinu odgajanja domaćih životinja što podrazumeva njeno izvođenje na ispašu. Kako je pastirski posao veoma težak, pa je sve manje zainteresovanih da ga obavljaju, ideja nam je bilo da ljude zamenimo robotom“,  objašnjava Krstić kako je došao na ideju da konstruiše robočobanina.

Kako objašnjava Krstić, ljudi su još od odvajkada stoku čuvali na jedan način,  pastiri su izvodili životinje na ispašu. Dolaskom industrijske revolucije, uz sve veću potražnju mesa i mlečnih proizvoda, stoka je polako sa livada prelazila u štale.

Tehnički detalji elektronskog pastira još nisu za javnost s obzirom na to da još nije zaštićen patentom, ali je sasvim sigurno da će moći da uradi mnogo toga što su radili i starovremski čobani.

“Robot će izvoditi stoku iz štale, čuvaće je od predatora, voditi računa da životinje ne zalutaju, da ne pasu previše… Moći će da odvede stoku na tačno određenu livadu, skloni je u hladovinu kada je najjače sunce i vrati je u štalu u određeno vreme“, kaže Krstić.

Robot pastir trebalo bi da bude prezentovan javnosti već u septembru.

Foto: Privatna arhiva

“Sada smo otprilike na polovini radova, a očekujemo da ćemo ga na jesen izvesti na livadu. Planirano je da prvi put čuva krave i to na livadi u Gornjoj Vrežini. Ukoliko ispuni očekivanja, trebaće nam još oko godinu i po dana da počnemo sa proizvodnjom kako bismo ga pustili na tržište“,  kaže Krstić.

Ističe da je veoma zadovoljan onim što su postigli za tako kratko vreme.

“Ovo je jedinstveno rešenje na svetu, mnogi su pokušavali, ali nisu uspeli. Mi nismo u Silikonskoj dolini, ali smo ono što su najveće svetske kompanije radile za pet do deset godina, uspeli da uradimo za tri. Iako nam je teže, postavili smo visoke ciljeve jer smatramo da su nam, bez obzira na prepreke, dostižni“,  navodi Krstić.

Projekat robota pastira finansijski je podržan kroz Program saradnje nauke i privrede Fonda za inovacionu delatnost iz bužeta Srbije sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u okviru Projekta za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja.

Krstićeva osnovna želja je da se robo-pastiri proizvode u Nišu, njegovom rodnom gradu. Voleo bi da se roboti prave u obnovljenoj Mašinskoj i Elektronskoj industriji, odakle bi se dalje izvozili. Kako kaže, ima velike ambicije, čak i da niški roboti prošetaju po stranim pašnjacima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com