Društvo

Sveti Luka ili Halloween i potrošački “rituali”

Pravoslavni vernici i crkva 31. oktobra obeležavaju praznik Sveti Luka, u narodu poznatiji kao Lučindan, a česta je i krsna slava. U svetu najčešće Engleskoj i Americi, baš tog dana obeležava se Noć veštica. Poslednjih godina puno je sporenja na temu šta “slavimo” Sveti Luku ili Noć veštica, da li može zajedno i zašto ne… dan pred “praznovanje” istražujemo baš ovu temu.

Na Svetog Luku obično se kaže: “ide Luka-eto vuka” ili “sveti Luka sneg do kuka”, najavljujući zimu i snegove. Zato se valja na vreme pripremiti. Sveti Luka nije obeležen kao zavetni, to je praznik od značaja za suštinu crkve, tumače mnogi. Njega slave kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika.

Na Svetog Luku koncima se opasuju torovi da vukovi ne bi davili stoku. U južnoj Srbiji se po prvom gostu koji uđe u kuću na Lučindan gata kakva će zima ili godina biti. U Crnoj Gori kažu da je duga na nebu pojas Svetog Luke i da, ukoliko je vidite, to znači da sveti Luka moli boga za nas.

Na Svetog Luku ne smete da budete preki i nervozni, jer je Sveti Luka uvek pomagao ljudima i bio miran i blag po prirodi.

Na tu temu pre dve godine pisao je je profesor istorije Đorđe Bojanić.

Foto: PIxabay.com (ilustracija)

“Noć veštica ili „Halloween“, koje se slavi u mnogim zemljama, posebno u Americi i Engleskoj, i to treba poštovati kao i sve tuđe običaje… ali tako trebamo poštovati i svoje, a i nema razloga koristiti tuđe običaje i praznike. U Noći veštica se odrasli i deca oblače kao bića iz podzemlja (duhovi, zombiji, veštice, goblini) i uživaju u spektakularnim vatrometima. Кuće se ukrašene bundevama ili strašilima. Dvorišta se ukrašavaju nadgrobnim spomenicima, gremlinima, lampionima, strašilima, vešticama, narandžastim i ljubičastim svetlima, te dekoracijama kao što su skeleti, paukovi, bundeve, mumije, vampiri i druga monstruozna stvorenja”, ističe Bojanić.

On dodaje da se pretpostavlja da se tokom ovog praznika potroši blizu osam milijardi dolara godišnje, pa je sasvim jasna njegova popularizacija u svetu ali i na našim prostorima.

Ipak potrošačko društvo nameće druge navike ali i želje, uglavnom onih mlađih mada sve češće roditelji mališana pribegavaju da deci učine i pridružuju se proslavama i obeležavanju Halloween-a.

Šta sutra proslaviti i obeležiti na Vama je…

Bojanić: To nisu naši običaji, NOĆ VEŠTICA ILI Halloween NE PRIPADA NAM… imamo mi svoje praznike, tradiciju i običaje

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com