Stari Niš

Učiteljska škola radila je nepunih petnaest godina, ukinuta zbog pojave i širenja socijalističkog pokreta

Učiteljska škola u Nišu osnovana je 31. marta 1881. godine posebnim zakonom Narodne skupštine. Do njenog osnivanja u Srbiji je radila samo učiteljska škola u Beogradu. Radila je nepunih petnaest godina, ukinuta je zbog pojave i širenja socijalističkog pokreta u njoj i fizičkog sukoba učenika socijalista i školske uprave, objavljeno je na Facebook stranici Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Stevan Sremac u Nišu.

Prve školske 1881/1882 godine bio je upisan 31 đak, od toga 25 učenika je, po odobrenju Ministra prosvete, imalo blagodejanje – izdržavanje u novcu koje je davala država deci iz siromašnih porodica.

Prvi upravitelj Učiteljske škole bio je Miloje Vlajić. Učiteljska škola je počela rad sa samo tri nastavnika : pop Mijat Radosavljević, član Niške konzistorije, za nastavnika hrišćanske nauke i crkvenog pojanja; Stevan Đorđević, predavač Niške gimnazije, za srpski jezik i književnost; Timotije Bugarski, učitelj crtanja u Niškoj gimnaziji, za crtanje i krasnopis.

Prva generacija učenika počela je rad bez ijedne učenice, ali školske 1889/1890 na spisku učenika upisanih u prvi razred Učiteljske škole u Nišu našla su se dva ženska imena, jedno je Julijana Stojanovićeva, koja će kasnije položiti učiteljski ispit i postati prva učiteljica u Srbiji i drugo je Vasilija Bogosavljevićeva, koja je ranije napustila školu.

U vreme kada je upravnik škole bio Jovan Miodragović osnovana je đačka družina “Pomagač” čiji je cilj formulisan jednom rečenicom: “umno i materijalno pomaganje članova, gajenje i širenje srpske nacionalne ideje”. Upravitelj Jovan Miodragović je odobrio Pravila ove đačke družine 1. aprila 1889. godine.

Učenici Učiteljske škole i Gimnazije su 1894. godine osnovali i tajno socijalističko društvo“Žujović” po imenu socijaliste Živojina Žujovića. Najistaknutiji članovi drštva sarađivali su sa Vasom Pelagićem, tako ih je policija otkrila i drušvo je prestalo da postoji posle samo dva meseca.

Posle izbijanja nereda u kojima je napadnut i upravitelj škole, Kralj Aleksandar je, na predlog Ministara prosvete i crkvenih poslova doneo odluku o ukidanju Učiteljske škole 16. marta 1895. godine, piše u objavi na Facebook stranici Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Stevan Sremac.

Za još ovako interesantnih istorijskih tekstova pratite pomenutu stranicu na ovoj društvenoj mreži ili posetite sajt Narodne biblioteke Stevan Sremac – Odeljenje zavičajnih i posebnih fondova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com