Društvo

Učenici OŠ “Bubanjski heroji” predstavili krsnu slavu ruskim vršnjacima

U okviru međunarodnog projekta saradnje OŠ „Bubanjski heroji“ iz Niša i ruske škole „Centar Voshoždenie“ iz Šuje, završeno je snimanje međunarodnog video časa (dokumentarca) iz istorije i veronauke na temu “Кrsna slava i rusko ispijanje čaja”.

Ovaj ruski obrazovni projekat predvođen od strane istoričara Muravjov Aleksandra Nikolaeviča je kroz višegodišnji period obradio više video tematskih časova, a ove školske godine u planu su bile dve teme.

U ovom polugodištu odrađena je zajednička tema КRSNA SLAVA I RUSКO ISPIJANJE ČAJA u korelaciji predmeta istorije i veronauke.

Za sledeće polugodište planiran je novi zajednički video čas sa temom RUSКI OBIČAJI. Foto: Đ.Bojanić

Glavni cilj ovog zanimljivog projekta je proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije kao i obostrano upoznavanje učenika širom Srbije i Rusije sa ovom značajnom temom. “I sve to kroz dodatne časove učenika osmog razreda, uz saglasnost roditelja učenika koji su deo projekta”, objašnjava istoričar Đorđe Bojanić.

Snimanje je započelo na Svetog Đorđa u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Donjoj Vrežini, uz blagoslov oca Vladana. Tu je predstavljen liturgijski deo, sečenje slavskog kolača i istorijski deo krsne slave. Drugi deo koji se odnosi na kućni deo proslave, snimljen je u učionici (dolazak i prijem gostiju na slavu).

Veliku pomoć kroz čitav projekat imali su, kažu, od veroučitelja, đakona Dejana Jovanovića. Sa druge strane, ništa manje zaslužni nisu ni sami učenici, koji su pristupili ovom zadatku sa velikim trudom, zalaganjem i ozbiljnošću.

Učenici OŠ “Bubanjski heroji” na taj način preneli su srpske tradicionalne običaje svojim vršnjacima iz Rusije, koji i nisu u tolikoj meri bili upoznati sa njima. Takođe, ruski nastavnici i đaci predvođeni istoričarem su u sklopu ovog video časa dali svoj doprinos, koji se odnosi na njihovu porodičnu tradiciju ispijanja čaja u Rusiji.

Veliki doprinos ovom času dala je i g. Zorica Peleš, biograf protojereja Stevana Dimitrijevića, naučno istraživački radnik, publicista i počasni član Srpske Razvojne akademije – RAS.

Кrsna slava nije lična svetkovina, već porodična. Isto tako Кrsna slava nija slava kuće i imanja, već žive porodice, Crkve u malom. Svaka pravoslavna srpska porodica ima svog domaćeg sveca – zaštitnika, koga slavi svečano svake godine, a koji se naziva: КRSNA SLAVA, КRSNO IME, SVETI, SVEČARI. A ovo nikada ne smemo zaboraviti “Gde je Srbin – Tamo je i Slava”, ali i obratno: “Gde je Slava – tamo je i Srbin”, jedno bez drugoga je nezamislivo, zaključuje Đorđe Bojanić.

Celokupan rad blagoslovili su otac Petar i otac Sava.

Ovaj srpsko-ruski video-dokumentarni čas možete pogledati preko jutjuba, koji je titlovan na ruskom i srpskom jeziku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com